Interpol je na zahtevo Kenije izdal tiralico za »belo vdovo«

Interpol napada na nakupovalno središče ne omenja, britansko državljanko menda iščejo zaradi zločina iz leta 2011.

Objavljeno
26. september 2013 19.06
KENYA-ATTACK-LEWTHWAITE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Nairobi – Mednarodna organizacija kriminalistične policije Interpol je danes izdala tiralico za britansko državljanko Samantho Lewthwaite, znano tudi pod imenom »bela vdova«. Nalog so izdali na zahtevo Kenije, iščejo pa jo zaradi suma nezakonitega posedovanja eksploziva in načrtovanja zločina decembra 2011. Zapisali so še, da najverjetneje uporablja izmišljeno ime Natalie Webb.

Ime Samantha Lewthwaite se je v zadnjih dneh v povezavi z napadom na nakupovalno središče v Nairobiju večkrat pojavilo v medijih. Za to je poskrbel kenijski minister za zunanje zadeve, ki je dejal, da je med napadalci tudi britanska ženska. Kenijski predsednik Uhuru Kenyata pa je pozneje povedal, da njene vloge v napadu ni mogoče potrditi.

V preteklosti so »belo vdovo« večkrat povezovali s somalijsko islamistično skupino Al Šabab, ki je prevzela odgovornost za krvavi napad v Keniji.

Lewthwaitejeva je sicer vdova Germaina Lindsayja, enega od štirih samomorilskih napadalcev, ki so julija 2005 napadli londonsko podzemno železnico in ubili več kot 50 ljudi. Nekaj mesecev po napadu je hči britanskega vojaka in mati treh otrok dala intervju, v katerem je bila presenečena nad dejanjem njenega soproga. Dejala je, da se je mož spremenil, ko je začel obiskovati mošeje v Londonu. »Grozljivo je, kako jim ga je uspelo tako spremeniti. Bil je nedolžen, naiven, preprost človek. Domnevam, da je bil idealen kandidat,« je takrat dejala. Kmalu za tem je izginila, kaj se je dogajalo z njo po napadih v Londonu, ni povsem znano. Mediji so jo sicer povezovali z več terorističnimi napadi po vsem Afriškem rogu, a je dokazov za to malo.