Intervju Mesića sprožil burne odzive v Italiji

Intervju hrvaškega predsednika Stipeta Mesića za italijansko televizijo RAI 3, v katerem je fojbe označil za "reakcijo na fašistične zločine", je v Italiji sprožil burne odzive.

Objavljeno
27. januar 2007 17.51
Zagreb/Trst - Intervju hrvaškega predsednika Stipeta Mesića za italijansko televizijo RAI 3, v katerem je fojbe označil za "reakcijo na fašistične zločine" in poudaril, da je vprašanje premoženja optantov zaprto, je v Italiji sprožil burne odzive. Predsednik ustavne komisije italijanskega parlamenta Luciano Violante je izjave označil za "korak nazaj, za katerega upamo, da bo osamljen, saj Italija med drugim pomaga Hrvaški pri njenem približevanju Evropski uniji."

Neupravičenost obstoja fojb

"Znano je dejstvo, da je fašizem zagrešil vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije, to pa ne upravičuje fojb, ki so bile med drugim operacija s ciljem čiščenja vse tistih, ki so nasprotovali misiji pripojitve ozemlja Jugoslaviji," je za tržaški časnik Il Piccolo izjavil Violante. Glede možnosti novih pogovorov o Rimskem sporazumu pa Violante upa na "hitro rešitev problema brez prisotnosti duha revanšizma".

Predsednik komisije italijanskega parlamenta za zunanjo politiko Umberto Ranieri je medtem izjavil, da ga "preseneča lahkota, s katero Mesić podžiga tone polemike, ki so se zdela del preteklosti". "Bili smo prepričani, da so odprta vprašanja med Italijo in Hrvaško našla uravnotežen pravni okvir znotraj Evropske unije," je dejal Ranieri.

Ciampi dal pobudo za spravo

Il Piccolo povzema tudi izjavo poslanca hrvaške manjšine v saboru Furia Radina, da bi moral Mesič ubrati bolj uravnotežen pristop k tako občutljivi temi. "O spravi lahko govorimo, ko bo vsaka stran sposobna odprto govoriti o lastni odgovornosti, preden opozarja na odgovornost drugih," je menil. Prepričan je tudi v nujnost spravnega srečanja med Italijo, Hrvaško in Slovenijo, za katerega je dal pobudo italijanski predsednik Carlo Azeglio Ciampi.

Mesić je v intervjuju, ki je bil na sporedu RAI 3 danes, odločno zavrnil možnost revizije Osimskih sporazumov in govoril o potrebi po spravi. Obsodil je zločine, storjene na ozemlju nekdanje Jugoslavije konec druge svetovne vojne, vendar obenem poudaril, da so ti zločini maščevanje za vse, kar je leta počela italijanska fašistična armada, kar bi morala Italija priznati.

V Italiji "bi morali objektivneje pristopiti do problema fojb. Če je bil nekdo vržen v fojbe, moramo povedati, zakaj je prišlo do maščevanja. Italija je leta 1943 prestopila na stran zaveznikov, vendar ni plačala vojne odškodnine za vse, kar je storila fašistična armada. Sem za to, da se pogovarjamo, vendar potem se pogovarjajmo o kompleksnem vprašanju. Povedal sem, da Osimskih sporazumov ne moremo spreminjati. Lahko jih samo izvajamo," je svoj intervju za RAI komentiral Mesić.