Inzko o BiH: Razprtije med političnimi voditelji ogrožajo prihodnost države

Rusija pa je Inzka kritizirala, češ da izpostavlja le negativne vidike in poskuša opravičiti svoj nadaljnji obstoj.

Objavljeno
16. november 2011 09.00
Posodobljeno
16. november 2011 09.00
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
New York - Visoki mednarodni predstavnik za BiH Valentin Inzko je v torek pred Varnostnim svetom Združenih narodov predstavil poročilo o razmerah v BiH in opozoril, da razprtije med političnimi voditelji ogrožajo prihodnost države, ki po njegovi oceni politično nazaduje, piše Slovenska tiskovna agencija.

V BiH najnovejša politična kriza traja že 13 mesecev, saj se bosanski Srbi, Hrvati in Bošnjaki še vedno niso uspeli dogovoriti o sestavi zvezne vlade.

Hkrati je Inzko opozoril, da še vedno obstaja potreba, da njegov urad ostane v BiH in še naprej poskuša zapolniti zakonske praznine v državi ter prispeva k ohranjanju stabilnosti. V pomoč visokemu mednarodnemu predstavniku in drugim mednarodnim organizaciji morajo v državi po oceni Inzka še najprej ostati tudi pripadniki Euforja. Mednarodno skupnost je pozval, naj se ne odpove BiH, in poudaril, da bo v nasprotnem primeru v državi ponovno zavladal nered.

»Mednarodna skupnost je v BiH v zadnjih 15 letih naredila ogromen napredek, a očitno je, da še nismo dosegli dolgotrajnega in trdnega političnega dogovora, ki bi zagotavljal trajen obet za mir. Edini način, da dosežemo to, kar si vsi želimo, stabilno, varno BiH, ki bo sposobna na zakonit način reševati svoje probleme in nadaljevati z evroatlantsko integracijo, je, da se še naprej osredotočamo na BiH in naše obveznosti,« je dejal Inzko. »Politiki kažejo malo pripravljenosti za kompromis, se izogibajo dialogu o ključnih vprašanjih in redno zlorabljajo sistem.«

Nemški veleposlanik pri ZN Peter Witting je voditelje v BiH pozval, naj čim prej sestavijo vlado in se lotijo potrebnih reform, ter dejal, da je pomanjkanje skupne vizije političnih voditeljev v BiH o prihodnosti države zaskrbljujoče.

Francija »zelo zaskrbljena«

Podobno je menil namestnik francoskega veleposlanika pri ZN Martin Briens, ki je poudaril, da se bo BiH sama obsodila, da se bo oddaljila od evropske perspektive, če ne bo našla izhoda iz političnega zastoja. Francija je »zelo zaskrbljena in voditelje BiH svari pred kakršnimi koli pobudami, ki bi spodkopale daytonski mirovni sporazum in bi ogrožale stabilnost ter celovitost države«, je dodal.

Veleposlanik BiH pri ZN, ki do konca leta tudi zastopa BiH kot nestalno članico VS ZN, Ivan Barbalič pa je menil, da je kljub rivalstvu v BiH zaznati pozitivne dosežke n izpostavil mirne varnostne razmere zadnjih nekaj let.

Rusija in Srbija pa sta kritizirali Inzkovo poročilo. Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je po pisanju STA Inzka obtožil, da »izpostavlja negativne vidike in poskuša opravičiti svoj nadaljnji obstoj«.