Inzko znova razjezil Milorada Dodika

V Republiki srbski so ogorčeni nad Inzkovim poročilom o razmerah v državi.

Objavljeno
10. november 2011 18.41
Posodobljeno
10. november 2011 20.00
Zdravko Latal, Sarajevo
Zdravko Latal, Sarajevo

Sarajevo - Potem ko so vsi dolgo časa molčali in se ni nihče odzival na vse slabše politične in gospodarske razmere v državi, je visoki predstavnik mednarodne skupnosti Valentin Inzko v BiH znova povzročil vsesplošno razburjenje z zelo negativnim poročilom - zlasti kar zadeva oblast v srbski entiteti -, ki ga je poslal varnostnemu svetu ZN.

Čeprav dokument ni bil uradno poslan medijem, je nekdo razkril njegovo vsebino. Inzko za vse slabše razmere v državi, politične blokade, neimenovanje ministrskega sveta BiH in zastoji v reformskih procesih na poti v evro-atlantske povezave krivi voditelje šestih najmočnejših parlamentarnih strank - SDP, SNSD, SDA, SDS in obeh HDZ. Vsa prizadevanja mednarodne skupnosti, da bi te stranke in njihove voditelje pripeljala do kompromisnih rešitev, so bila neuspešna, nacionalistični govori in grožnje pa zbujajo skrb tako med državljani BiH kot v mednarodni skupnosti, saj vse čedalje bolj spominja na spore politikov tik pred izbruhom vojne leta 1992. Poleg tega predsednika HDZ BiH in HDZ 1990 vztrajno zahtevata ustanovitev tretje, hrvaške entitete. Ker država nima nove vlade, stara vlada v tehničnem mandatu pa je neučinkovita, nastajajo zamude pri izvajanju projektov, za katere so bila najeta nemajhna posojila. Kot ugotavljajo v skupni analizi nevladnih organizacij Fridrich Neumann Stiftung, Transparecy International BiH in Center za politiko in upravljanje, izgubi Bosna vsako leto okoli 656 milijonov mark neposrednih naložb.

Obtožba srbske entitete

Valentin Inzko je v poročilu obtožil oblast srbske entitete, češ da ovira sprejetje državnega proračuna za leto 2011, pa tudi za leto 2012. V poročilu je med drugim zapisal, da Republika srbska nadaljuje pravne in politične dejavnosti, ki ogrožajo državne institucije in njihova pooblastila. Te trditve so sprožile pravi izbruh ogorčenja med voditelji skoraj vseh političnih strank v Republiki srbski, pa tudi v obeh HDZ. Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je pred zbranimi novinarji izjavil, da je Inzkovo poročilo navijaško, da popolnoma nepomembne stvari iz te entitete ocenjuje negativno, hkrati pa molči o negativnih stvareh, ki se dogajajo v Federaciji BiH. Po Dodikovem mnenju je visoki predstavnik eden od problemov BiH.

Mladen Ivanić, predsednik PDP, pa je izjavil, da je poročilo nadaljevanje običajnih stereotipov, s katerimi sicer opisujejo razmere v srbski entiteti. Domneva, da mednarodna skupnost vztrajno pripravlja vse potrebno za resno razpravo o daytonski strukturi BiH. Tudi v obeh HDZ so kritično ocenili Inzkovo poročilo, pri tem pa zavrnili njegovo trditev, češ da se z vzpostavitvijo hrvaškega ljudskega sabora obnavlja pritisk v zvezi z razglasitvijo tretje entitete, trdijo pa tudi, da je visoki predstavnik osebno vsilil vlado Federacije BiH, o kateri člani HDZ menijo, da je nezakonita in protiustavna.

Novi vladi dveh kantonov

V senci očitkov, ki so jih na račun Inzka izrekli v Banjaluki in Mostarju, sta tako ostala dva dogodka, ki pa dajeta slutiti, da bi lahko država do konca leta kljub vsemu dobila vlado. Trinajst mesecev po volitvah sta dobila novo vlado Srednjebosanski in Hercegovsko-neretvanski kanton, v kratkem pa jo bo dobil še Livenski kanton. Gre za rezultat dogovora med obema HDZ, SDP in SDA, po čemer je mogoče sklepati, da daleč od oči javnosti že potekajo pogajajo o imenovanju ministrskega sveta BiH. Patrick Moon, veleposlanik ZDA v BiH, je pred kratkim izjavil, da so politiki v BiH od julija letos dosegli nekaj dogovorov in kompromisov, tako da so zdaj veliko bliže imenovanju ministrskega sveta BiH.

Optimistični so tudi v SDP BiH, saj naj bi po imenovanju kantonskih vlad v Travniku in Mostarju šesterica sklenila dogovor o imenovanju ministrskega sveta BiH. Mladen Ivanić med drugim trdi, da nova vlada tudi prihodnje leto ne bo imenovana, ker to kratko malo ni v interesu nekaterih vladajočih strank, ki bi imele v novi vladi manj ministrskih položajev, kakor so jih imele doslej.