IPCC: Temperature do konca stoletja tudi do 4,8 stopinj Celzija višje

Medvladni panel za podnebne spremembe z večjo gotovostjo kot kadarkoli prej trdi, da je za globalno segrevanje kriv človek.

Objavljeno
27. september 2013 13.45
PATAGONIA-CLIMATE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Stockhol - Medvladni panel za podnebne spremembe (IPCC) je danes objavil prvi del težko pričakovanega poročila o podnebnih spremembah. V napovedujejo, da se bodo do konca stoletja temperature po svetu dvignile med 0,3 in 4,8 stopinjami Celzija, morje pa bo naraslo med 26 in 82 centimetri.

IPCC v prvem delu poročila ugotavlja, da je »velika verjetnost« - to pomeni, 95-odstotno gotovost - da je za več kot polovico globalnega segrevanja v zadnjih 60 letih odgovorno človeštvo. V zadnjem poročilu, objavljenem leta 2007, so to trdili z 90-odstotno gotovostjo.

V poročilu ugotavljajo, da je ob nespremenjenem ali celo povečani stopnji izpusta toplogrednih plinov v prihodnjih desetletjih pričakovati spremembe v oceanih, na ledenikih oziroma v celotni biosferi. »Poročilo IPCC opozarja, da moramo drastično zmanjšati izpust emisij, če se hočemo izogniti najhujšim posledicam podnebnih sprememb,« je povedal generalni sekretar Svetovne meteorološke organizacije (WMO) Michel Jarraud, ki svari, da je nov globalni podnebni dogovor na bližajoči se podnebni konferenci leta 2015 nujno potreben. »Podnebne spremembe predstavljajo dolgotrajen izziva, a zahtevajo takojšno ukrepanje - ne jutri, ampak danes, pravzaprav tako zdaj, glede na hitrost, s katero se toplogredni plini akumulirajo v atmosferi,«  pa je dodal Achim Steiner, predstavnik Programa Združenih narodov za okolje (UNEP).

Pri sestavi poročila, prvi del je dolg 2000 strani, je sodelovalo 257 znanstvenikov z vsega sveta. Preostala dela trilogije bodo predstavili naslednje leto. IPCC je znanstveno telo, ki voditeljem sveta ne predpisuje, kako morajo ukrepati, ampak v poročilih - prvo je bilo objavljeno leta 1990 - svari pred posledicami ukrepanja oziroma neukrepanja proti podnebnim sprememba.  Medvladni panel sta leta 1989 ustanovila UNEP in WMO, s ciljem zagotavljanja jasnih znanstvenih pogledov na podnebne spremembe in na njihove možne družbeno-gospodarske posledice.

Kot smo že poročali, IPCC, pri delu katerega sodeluje več tisoč znanstvenikov z vsega sveta, ne dela svojih raziskav, pač pa pregleduje in vrednoti najnovejšo znanstveno literaturo s področja podnebnih sprememb in svoje izsledke objavlja v poročilih, ki so praviloma zelo odmevna. Na letnih zasedanjih obravnava program dela, pregleduje napredek pri izdelavi različnih publikacij, ki jih ima v programu, načrtuje strukturo in dinamiko izdelave novih publikacij, kritično pregleduje, sprejema in potrjuje poročila, ki so jih pripravili znanstveniki v okviru njegovih treh delovnih skupin, občasno pa tudi voli predsednika in tri podpredsednike IPCC ter po dva sopredsednika in šest podpredsednikov vsake od treh delovnih skupin.