Iračani začeli pregon morilcev ugrabljenih policistov

Iraške varnostne sile so sprožile akcijo iskanja uporniške skupine, ki je ugrabila in ubila 14 iraških policistov. Mrtve policiste so pozno v petek našli na ulicah Bakube.

Objavljeno
03. marec 2007 15.19
Razmere v Iraku se še niso umirile
Bagdad - Iraške varnostne sile so sprožile akcijo iskanja uporniške skupine, ki je ugrabila in ubila 14 iraških policistov, so povedali na iraškem notranjem ministrstvu. Vodja operacij ministrstva, brigadni general Abdel Karim Kalaf, je dejal, "da je notranji minister ukazal, da se storilce ujame in kaznuje."

Policiste so uporniki ugrabili v četrtek, ko je skupina 55 policistov potovala iz Bakube v bližnje mesto Kalis. Kmalu po ugrabitvi 14 policistov je uporniška skupina zagrozila, da bodo ugrabljene policiste usmrtili in se s tem maščevali za domnevno posilstvo sunitke Sabrine al Džanabi, če jim ne bodo v roku 24 ur izročili treh članov iraških varnostnih sil - domnevnih storilcev, ki jih je preiskava oprostila -, iz iraških zaporov pa izpustili sunitskih muslimanov.

Mrtve policiste so pozno v petek našli na ulicah Bakube. "Vsi so imeli prerezane vratove in zvezane roke," je povedal župan Kalisa Udaj al Kadran.

Kalaf je sicer tezo, da je šlo za maščevanje za domnevno posilstvo, zavrnil kot propagando upornikov in poudaril, da so ti že dolgo v vojni z varnostnimi silami ter da posilstvo nima nobene zveze s tem. Prav tako je izrazil prepričanje, da bodo storilce ujeli.