Irak bi usmrtil še Huseinova sodelavca

Iraška vlada je trdno odločena usmrtiti Huseinova sodelavca Barzana Ibrahima al Tikritija in Avada Ahmeda al Bandarja v prihodnjih dneh. Danska želi zmanjšati svojo vojaško prisotnost v Iraku.

Objavljeno
09. januar 2007 19.50
Bagdad/Koebenhavn - Iraška vlada je še vedno odločena za usmrtitev visokih predstavnikov nekdanjega iraškega režima Barzana Ibrahima al Tikritija in Avada Ahmeda al Bandarja. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik iraškega premiera Nurija al Malikija, ju bodo usmrtili v prihodnjih dneh. Pred tem morajo urediti le še nekaj tehničnih vprašanj in določiti datum usmrtitve, je še dodal. Iraška vlada je medtem ugotovila, kdo je avtor prvega spornega posnetka usmrtitve Sadama Huseina.

Al Tikritija, Huseinovega polbrata in vodjo obveščevalne službe, ter al Bandarja, vodjo nekdanjega revolucionarnega sodišča, naj bi po prvotnih načrtih usmrtili že minuli četrtek, a so dejanje zaradi mednarodnega pritiska po obešenju Huseina 30. decembra preložili. Pojavile so se tudi vesti, da naj bi usmrtitev izvedli minulo nedeljo, kar se prav tako ni zgodilo.

Iraške oblasti imajo čas za usmrtitev omenjene dvojice do 25. januarja, ko se izteče 30-dnevno obdobje, ki ga iraška zakonodaja dopušča za izvedbo usmrtitve, potem ko jo potrdi iraško prizivno sodišče. Da bosta al Tikriti in al Bandar usmrčena, so potrdili 26. decembra lani, ko so potrdili tudi smrtno kazen za Huseina zaradi poboja 148 ljudi v šiitski vasi Dudžail leta 1982.

Iraška vlada ugotovila avtorja posnetka usmrtitve Sadama Huseina

Iraška vlada je danes še sporočila, da je ugotovila, kdo je bil avtor prvega spornega posnetka Huseinove usmrtitve. Avtorja so že izročili tožilstvu, druge podrobnosti pa niso znane. Neuradni posnetek, ki se je 2. januarja hitro razširil na svetovnem spletu in prek mobilnih telefonov, prikazuje nekdanjega diktatorja tik pred obešanjem, ki ga zasmehuje domnevni pripadnik šiitov.
Na spletu so se danes pojavili še novi posnetki trupla Sadama Huseina. Posnetki so bili narejeni na skrivaj s kamero na telefonu in prikazujejo Huseinove posmrtne ostanke kmalu po obešenju, utegnejo pa izzvati nov val nasilja.

Danska želi zmanjšati število svojih vojakov v Iraku

Danska, zvesta zaveznica ZDA v Iraku, želi letos zmanjšati število svojih vojakov v Iraku, je ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu danes v telefonskem pogovoru povedal danski premier Anders Fogh Rasmussen. "Ko bodo Iračani prevzeli odgovornost za varnost na jugu Iraka, lahko zmanjšamo število britanskih in danskih vojakov," je po 25-minutnem telefonskem pogovoru z Bushem dejal Rasmussen.

Bush je danskega premiera poklical, da bi ga obvestil o ameriških načrtih za povečanje števila ameriških vojakov v najbolj problematičnih regijah te države - Bagdadu in zahodni provinci Anbar. Novo strategijo ZDA v Iraku naj bi sicer ameriški predsednik predstavil v sredo po lokalnem času oziroma v četrtek po srednjeevropskem času.

V bližini iraškega mesta Basra je trenutno pod britanskim poveljstvom nameščenih kakih 460 danskih vojakov. Velika Britanija je novembra 2006 napovedala, da bo svoje enote do konca leta 2007 umaknila s tega območja, saj naj bi tam nadzor predali Iračanom. Danska namerava storiti enako.


Med civilnimi žrtvami v Iraku tudi predstavnik Unicefa

V spopadih z iraškimi civilisti na zahodu Bagdada je bilo danes ubitih osem oboroženih skrajnežev, deset jih je bilo ranjenih. O spopadih prihajajo vesti tudi iz osrednjega dela iraške prestolnice, vendar poročil o morebitnih žrtvah ni, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na navedbe iraške državne televizije al Irakija.

Sklad Združenih narodov za pomoč otrokom (Unicef) pa je danes potrdil, da je bil v ponedeljek zvečer ustreljen njegov uslužbenec, medtem ko se je z avtomobilom peljal skozi Bagdad. Kot še poroča dpa, je bil Džanan Džabero eden od 87 Iračanov, ki so delali za Unicef v Iraku.

Francija za umik Američanov iz ZDA

Francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy pa je medtem danes izjavil, da bi ZDA morale prihodnje leto začeti umik svojih sil iz Iraka, od koder naj bi se umaknile do predsedniških volitev leta 2008. "Edina rešitev za Iračane je, da ponovno dobijo svojo suverenost," je izjavil minister za televizijo Canal Plus. To je izjavil, medtem ko ameriški predsednik George Bush pripravlja novo strategijo za Irak, v okviru katere naj bi predvidel povečanje števila ameriških vojakov v tej državi.

Francija, ki je nasprotovala invaziji na Irak, si prizadeva za jasen časovni načrt umika tujih oboroženih sil, medtem ko podpira prizadevanja Iračanov, da bi okrepili svoje varnostne zmogljivosti.