Irak bo zaprl mejo z Iranom in Sirijo

Irak bo zaradi bombnih napadov v zadnjih dneh v okviru novega varnostnega načrta za Bagdad za tri dni zaprl meje z Iranom in Sirijo ter v prestolnici uvedel ostre varnostne ukrepe.

Objavljeno
13. februar 2007 20.46
Nasilju v Iraku ni videti konca
Bagdad/Džakarta/London - Irak bo v okviru novega varnostnega načrta za Bagdad za tri dni zaprl meje z Iranom in Sirijo ter v prestolnici uvedel drakonske varnostne ukrepe. Gre za odziv na krvave bombne napade v Bagdadu, ki so v minulih dneh terjali okoli sto življenj, pa tudi na obtožbe s strani ZDA, da Iran oborožuje iraške upornike. Nove ukrepe je danes v imenu iraškega premiera Nurija al Malikija napovedal generalporočnik Aboud Gambar, ki je odgovoren za izvajanje omenjenega načrta.

Kot je v televizijskem nagovoru Iračanom pojasnil Gambar, bodo na meji z Iranom in Sirijo po treh dneh ponovno odprli šest postojank, medtem ko bodo druge ostale zaprte do nadaljnjega.

Novi ukrepi sicer dajejo njemu kot poveljniku tudi obsežna pooblastila pri izvajanju varnostnega načrta; varnostne sile pod njegovim poveljstvom bodo vključevale tako policiste kot vojake, poleg tega pa bo lahko tako na javnih kot zasebnih mestih odrejal vse potrebne omejitve, preiskave in preventivne ukrepe.

Kdaj točno bodo novi ukrepi začeli veljati, 60-letni šiitski general, ki bo vodil izvajanje varnostnega načrta, ni pojasnil. Varnostne sile, ki bodo delovale pod njegovim poveljstvom, bodo sestavljali ameriški vojaki ter sile iraškega obrambnega in notranjega ministrstva, štele pa naj bi 85.000 pripadnikov.

Cilj načrta je izkoreniniti iraške upornike in oborožene milice, ki v bagdadskih šiitskih in sunitskih skupnostih izvajajo sektaške napade. Samo v današnjem bombnem napadu v Bagdadu je medtem umrlo 16 ljudi, ranjenih pa je bilo vsaj 40.

Avstrijske puške namenjene Iranu končale v Iraku

Načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske general Peter Pace pa je medtem v zvezi z nedavnimi navedbami ameriških poveljnikov, da Teheran oborožuje iraške upornike, dejal, da so ameriške sile sicer aretirale nekaj Iračanov, pri katerih so našli orožje iranske izdelave, vendar pa to še ne pomeni, da je iranska vlada neposredno odgovorna za dobavo orožja in smrt koalicijskih vojakov. "To pomeni le, da orožje iranske izdelave ubija koalicijske vojake v Iraku," je povedal Pace.

Britanski časnik Daily Telegraph je sicer danes poročal, da so ameriške enote v Iraku odkrile več kot sto pušk avstrijskega podjetja Steyr Mannlicher, ki jih je to podjetje lani dobavilo Iranu. Avstrijska vlada je prodajo skupno 800 takšnih pušk odobrila leta 2004, kljub pomislekom Američanov, da bi lahko to orožje pristalo v rokah iraških upornikov.

Predstavnica avstrijskega zunanjega ministrstva Astrid Harz je medtem že sporočila, da je bila situacija v Iraku in regiji v letih 2003 in 2004 precej drugačna, kot je danes, sicer pa je za to, kaj se je z dobavljenim orožjem zgodilo, odgovoren Teheran. Iz omenjenega podjetja pa so poudarili, da dokazov, da bi bile v Iraku najdene prav njihove puške, zaenkrat nimajo in da jih Američani glede tega še niso obvestili.