Irak se utaplja v primežu nasilja

Iraško ministrstvo za notranje zadeve je potrdilo, da so v Dijali ugrabljene iraške policiste našli mrtve, francoski zunanji minister Douste-Blazy pa je ocenil, da je Irak blizu razkola.

Objavljeno
02. marec 2007 18.14
Pariz/Bagdad - V Dijali ugrabljene iraške policiste so našli mrtve, je sporočil predstavnik iraškega ministrstva za notranje zadeve Abdel Karim Halaf, potem ko je zveza sunitskih oboroženih skupin, imenovana Islamska država Irak, na svoji spletni strani sporočila, da je v Dijali ugrabila 18 uslužbencev iraškega ministrstva za notranje zadeve. Našli so sicer le 14 trupel. Francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy pa je medtem ocenil, da je Irak blizu razkola.

Iraška policija je danes sprožila preiskavo o domnevni ugrabitvi 14 iraških policistov. Skrajna skupina je sicer sporočila, da je ugrabila 18 uslužbencev iraškega ministrstva za notranje zadeve. Skupina je zagrozila, da bodo ugrabljene uslužbence usmrtili in se s tem maščevali za domnevno posilstvo sunitke Sabrine al Džanabi, če jim ne bodo v roku 24 ur izročili treh članov iraških varnostnih sil - domnevnih storilcev, ki jih je preiskava oprostila -, iz iraških zaporov pa izpustili sunitskih muslimanov.

Sicer pa je glede razlik v številu najdenih trupel ter številu ugrabljenih, ki so ga navedli uporniki, Halaf pojasnil, da je mogoče, da je ugrabljenih več, a njihovega izginotja ni še nihče prijavil.

Poročila o nasilju prihajajo tudi iz drugih delov Iraka

Najnovejši bombni napad iraških upornikov je medtem v šiitski bagdadski četrti Sadr City zahteval življenja desetih ljudi, še 17 pa jih je bilo ranjenih v eksploziji bombe. Drugo, avtomobilsko bombo pa je razneslo v četrti Sajdia, kjer je bil ubit policist, še dva pa ranjena. O osmih ubitih terorističnih osumljencih so poročale mednarodne sile v Iraku, ameriška vojska pa je danes sporočila, da je bil v sredo v provinci Anbar ubit ameriški marinec. Med treningom pa sta bila ustreljena tdui dva nogometaša nogometnega kluba Ramadi, je sporočila iraška policija.

Irak je v žalostnem stanju in blizu razkola, pa je medtem v Parizu ocenil francoski zunanji minister Douste-Blazy, ki je obenem posvaril pred destabilizacijo regije. Edina rešitev bi bil umik tujih sil iz Iraka do leta 2008 ter obnova pravne države, je menil francoski minister po koncu srečanja s katarskim kolegom šejkom Hamadom bin Jasimom bin Džaberjem al Tanijem.

Trenutno v Iraku ni mogoče govoriti o kakršnemkoli načrtu, saj prihodnosti Iraka niso sposobni načrtovati niti iraški voditelji, pa je menil al Tani. Ob tem je opozoril, da morajo Iračani pri zagotavljanju varnosti za prebivalce računati predvsem sami nase. Sosednje države jim lahko pri tem lahko pomagajo, ali pa tudi ne, je dejal.