Iran: Al Sadra ni v Iranu

Iran kljub zahtevi Varnostnega sveta ZN nima namena ustaviti bogatenja urana. Zanikal je tudi trditve, da naj bi bil skrajni iraški šiitski voditelj Moktada al Sadr v Iranu.

Objavljeno
18. februar 2007 16.49
Radikalni šiitski verski voditelj Moktada al Sadr
Teheran - Iran kljub zahtevi Varnostnega sveta Združenih narodov nima namena ustaviti bogatenja urana, je danes zatrdil tiskovi predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Mohamed Ali Hoseini. Obenem je prvič uradno zanikal trditve iraških in ameriških predstavnikov, da je skrajni iraški šiitski voditelj Moktada al Sadr v Iranu.

Vprašanje ustavitve bogatenja urana je vprašanje preteklosti, ki nima ne pravne ne logične podlage, zato je nesprejemljivo, je poudaril Hoseini v luči bližajočega se novega roka (21. 2.), do katerega bi moral Iran po navodilih VS ZN ustaviti izvajanje svojega jedrskega programa. Vendar bo Iran še naprej sodeloval z visokim predstavnikom EU za zunanjo in varnostno politiko Javierom Solano pri iskanju rešitve iranskega jedrskega vprašanja, je dejal.

Ob tem je Hoseini spomnil na predlog glavnega iranskega pogajalca za jedrska vprašanja Alija Laridžanija, ki je minuli teden predlagal, da bi Iran dal zagotovila, da bo uran bogatil le do nizke, štiriodstotne stopnje. Ta predlog bi bil dobro izhodišče za pogajanja, je menil Hoseini in obljubil, da se bodo pogovori nadaljevali.

Obenem je prvič uradno zanikal, da se iraški politik Moktada al Sadr nahaja v Iranu. Te navedbe so "del propagande in psihološke vojne, ki jo ZDA vodijo v Iraku" ter so namenjene izvajanju pritiska na Iran, sicer pa so neutemeljene, je dejal Hoseini. Navedbe ameriških in nekaterih iraških predstavnikov, ki so jih Sadrovi ljudje v Iraku že večkrat zanikali, so v Iranu že prej označili za provokacijo, tokrat pa so prvič izrecno zanikali, da se al Sadr mudi v tej državi.

Ahmadinedžad in al Asad pozvala k enotnosti muslimanov

Sirski predsednik Bašar al Asad in iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad sta ob zaključku dvodnevnega obiska al Asada v Teheranu obtožila ZDA in Izrael, da poskušata z zbujanjem dvomov v vlogo Sirije in Irana v Iraku, Libanonu in na palestinskih območjih škodovati regionalnemu položaju obeh držav. Ob tem sta muslimanski svet pozvala, naj kljub ameriškim poskusom, da bi muslimane sprli med seboj, ostanejo enotni.

ZDA pokušajo med različne etnične in verske skupnosti v regiji zasejati seme spora, je posvaril al Asad in dejal, da bodo ZDA, če jim to uspe, uspele v vseh svojih načrtih. Ahmadinedžad se je strinjal ter poudaril, da je prav zato usklajevanje in posvetovanje med zaveznicama še bolj pomembno.

Rešitev jedrskega spora skozi dialog

Predsednika sta sicer izrazila zadovoljstvo nad močnimi vezmi, ki jih gojita državi, ter se zavezala, da bosta še tesneje sodelovala. Ob srečanju na vrhu sta državi pripravili tudi skupno izjavo, v kateri sta voditelja izrazila podporo iraški vladi, narodnostni enotnosti Iraka in neodvisnosti te države. Stabilnost in ozemeljska celovitost Libanona naj se zagotovi na način, na katerega bodo pristale vse verske in politične skupine v državi, sta pozvala v izjavi. Izrazila sta tudi podporo iranskemu jedrskemu programu, ki ga Sirija zvesto podpira, ter se zavzela za rešitev jedrskega spora z zahodom skozi dialog.

Al Asad se je med obiskom sestal tudi z iranskim verskim voditeljem ajatolo Alijem Hamenejem, ki je vezi med Sirijo in Iranom opisal kot "najstarejše in najgloblje med državami v regiji".