Iran grozi z bogatenjem urana

Iran bo v primeru propada pogajanj o iranskem jedrskem programu na Dunaju uran bogatil v večji meri, kot je potrebno za proizvodnjo električne energije. Iran je napovedal, da bodo na pogovorih stali na trdnih stališčih.

Objavljeno
19. oktober 2009 15.57
Iran bogati uran, kar izredno moti zahodne države
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Teheran/Dunaj - Iran bo v primeru propada današnjih pogajanj o iranskem jedrskem programu na Dunaju uran bogatil v večji meri, kot je potrebno za proizvodnjo električne energije, je danes poudaril tiskovni predstavnik iranske organizacije za jedrsko energijo Ali Širzadian.

Kot je pojasnil, Iran kljub načrtovanemu dogovoru ne bo opustil objekta za bogatenje urana v Natancu. Zahodne države so privolile, da se bodo z Iranom pogajale, tudi če ne bo izpolnil zahteve Varnostnega sveta ZN po ustavitvi bogatenja urana.

Malo obogateni uran, kakršnega trenutno proizvajajo v Natancu, se uporablja kot gorivo za jedrske reaktorje, medtem ko se bolj obogateni uran uporablja za zdravstvene reaktorje ali jedrsko orožje.

Na današnjih pogovori za zaprtimi vrati, na katerih se s predstavniki Irana pogajajo predstavniki Rusije, Francije, Velike Britanije in ZDA, naj bi se dogovorili o podrobnostih dogovora, ki bi islamski republiki zagotovil jedrsko gorivo za raziskovalni reaktor.

Po navedbah neimenovanega diplomata, naj bi Iran do konca leta poslal 1200 kilogramov urana v Rusijo, kjer bi ga obogatili, od tam pa poslali v Francijo. Tam naj bi iz materiala pridelali 116 kilogramov goriva za raziskovalni reaktor, ki bi ga Iranu vrnili do konca prihodnjega leta. To naj bi se se dogovorili na pogajanjih o iranskem jedrskem programu 1. oktobra v Ženevi.

Pogajanja na Dunaju so ključna, ker bi lahko prispevala k umiritvi dolgooletnih napetosti med Teheranoom in zahodom zaradi iranskega jedrskega programa.

Na pogajanjih se želijo zahodne države z Iranom dogovoriti, da bi Teheran nizko obogateni uran do konca leta izvozil na dodatno bogatenje v tujino, to je v Rusijo oz. Francijo.

Največjo nevarnost na pogajanjih predstavlja nestrinjanje o tem, kaj natančno se je šesterica držav (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija) z Iranom dogovorila na pogovorih v Ženevi pred dvema tednoma in pol. Prav na teh pogovorih so se namreč načeloma dogovorili o tem, da bodo iranski uran bogatili v tujini.

Današnji pogovori so se na Dunaju začeli ob 15. uri, skriti pred očmi javnosti pa naj bi potekali dva do tri dni. Pogovore na sedežu ZN v avstrijski prestolnici je odprl generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej, na njih pa sodelujejo tudi strokovnjaki IAEA.

Iran na pogajanja ni poslal visokega predstavnika, iz Teherana pa so danes tudi napovedali, da bodo na pogovorih na Dunaju stali na trdih stališčih. Kot so danes sporočili iz iranske jedrske agencije, bo Iran uran za svoj raziskovalni reaktor v Teheranu bogatil sam, če na Dunaju ne bodo sklenili dogovora o bogatenju urana v tujini.