Iran iz zapora izpustil borko za človekove pravice Nasrin Sotudeh

Skupaj z več političnimi zaporniki, ki so jih zaprli zaradi sodelovanja v protivladnih protestih leta 2009, od danes spet svobodna.

Objavljeno
18. september 2013 22.19
IRAN-EU-RIGHTS-PRIZE-COMBINATION
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Teheran - V Iranu so danes iz zapora izpustili priznano iransko odvetnico in borko za človekove pravice Nasrin Sotudeh ter več političnih zapornikov, ki so jih zaprli zaradi sodelovanja v protivladnih protestih leta 2009, je poročala iranska tiskovna agencija Isna. Sotudehova je sporočila, da se fizično in psihično počuti dobro.

Za francosko tiskovno agencijo AFP je odvetnica tudi napovedala, da se bo še naprej borila za človekove pravice.

»Psihološko je moje stanje zelo dobro, a moja izkušnja - z vsem psihološkim pritiskom, strogim varnostnim ozračjem, nezmožnostjo telefonirati domačim in vsemi drugimi stvarmi - je bila zelo zahtevna,« je povedala.

Dodala je, da je »dobro« tudi njeno fizično stanje, čeprav je pred kakimi desetimi meseci zaradi pogojev v zaporu gladovno stavkala.

Do vesti prihaja teden dni, preden se bo novi zmerni iranski predsednik Hasan Rohani v New Yorku udeležil zasedanja Generalne skupščine ZN.

Agencija Isna je poročala, da so ob Sotudeh iz zapora izpustili še 13 drugih, med drugim bivšega namestnika zunanjega ministra Mohsena Aminzadeha, reformističnega politika Fejzolaha Arabsorkhina in reformističnega novinarja Mahso Amirabadija.

Zaprti so bili zaradi vpletenosti v protivladne proteste leta 2009 po sporni ponovni izvolitvi Mahmuda Ahmadenidžada.

Nasrin Sotudeh je bila januarja 2011 obsojena na 11 let zapora in 20-letno prepoved opravljanja poklica odvetnice. Obsojena je bila zaradi delovanja proti nacionalni varnosti, propagande proti režimu in članstva v Centru branilcev človekovih pravic, ki ga vodi Nobelova nagrajenka za mir Širin Ebadi. Nasrin Sotudeh je sicer zastopala politične zapornike in Širin Ebadi.

Isna je še poročala, da je bila Nasrin Sotudeh izpuščena iz zapora, potem ko je bila pomiloščena.

K njeni izpustitvi so doslej sicer pozivali ZN, EU ter glavne mednarodne organizacije za človekove pravice.

Sotoudeh je lani skupaj z iranskim režiserjem Džafarjem Panahijem dobila nagrado Saharov za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je danes njeno izpustitev in ostalih političnih zapornikov že pozdravil.