Iran obljublja izpustitev talke

Iranski zunanji minister Mutašer Motaki je zagotovil, da bodo te dni osvobodili zajeto britansko vojakinjo. Po trditvah Londona so bili pripadniki mornarice "neupravičeno" zajeti "iz zasede".

Objavljeno
28. marec 2007 18.50
Iranski zunanji minister Manušer Motaki v Ženevi
London - Iranski zunanji minister Mutašer Motaki je zagotovil, da bodo danes ali jutri osvobodili zajeto britansko vojakinjo. Gre za edino žensko med petnajstimi pripadniki britanskih sil, ki so jih zajeli pripadniki iranske revolucionarne garde, ker naj bi se nahajali v iranskih ozemeljskih vodah.

Velika Britanija je danes predstavila svoje dokaze, da je bilo 15 pripadnikov kraljeve mornarice v iraških vodah v času, ko jih je zajela iranska vojska, in ne v iranskih, kot trdi Teheran. Slednji sicer vztraja pri tem, da je šlo za kršitev njihovih teritorialnih voda, vendar pa je po navedbah iranskega veleposlaništva v Londonu prepričan, da lahko državi razrešita omenjeni spor.

Po trditvah Londona so bili pripadniki mornarice "neupravičeno" zajeti "iz zasede". Britanci so se namreč v času zajetja nahajali 1,7 navtične milje od iranskih voda, torej v iraških vodah, je dejal viceadmiral Charles Style, ki je predstavil zemljevide in podatke navigacijskega sistema v trenutku zajetja.

"Dejanje iranske vojske je bilo napačno in neupravičeno. Kot tako je globoko zaskrbljujoče," je dejal Style in dodal, da so iranski predstavniki v pogajanjih z britanskimi podali dve lokaciji, kjer naj bi prišlo do zajetja, najprej eno v iraških in eno v iranskih vodah.

Iransko veleposlaništvo v Londonu pa tudi danes vztraja, da so bili zajeti Britanci v iranskih vodah, in sicer pol navtične milje, sporočilo pa je tudi, da so v "dobrem stanju" in "na varnem". "Prepričani smo, da bosta vladi lahko razrešili ta varnostni primer s tesnimi stiki in sodelovanjem," so še sporočili.

London bo zamrznil vse uradne odnose z Iranom

Velika Britanija bo zamrznila vse odnose z Iranom, zaradi zajetja 15 pripadnikov britanske mornarice s strani iranske vojske, je danes povedala britanska zunanja ministrica Margaret Beckett. "Smo v novi fazi diplomatske dejavnosti. Vse naše dvostranske odnose med to fazo moramo usmeriti v reševanje tega zapleta," je dejala Beckettova.

"Zato bomo zamrznili vse druge dvostranske posle z Iranom. Druge vidike naše politike do Irana bomo natančno pregledali in nadaljevali previdno. Nihče pa ne sme dvomiti v resnost, s katero se lotevamo teh dogodkov," je povedala v izjavi poslancem glede zajetih britanskih mornarjev.

Britanski premier Tony Blair je pred tem dejal, da je čas, da mednarodna skupnost okrepi pritisk na Iran, ki mu zaradi spora, ki je nastal po petkovem zajetju pripadnikov kraljeve mornarice, grozi popolna izolacija. London sicer vztraja, da so bili mornarji v času zajetja v iraških vodah, Teheran pa, da so bili nezakonito v iranskih vodah.

Turškim diplomatom dovoljenje za obisk britanskih mornarjev?

Po še nepotrjenih podatkih pa naj bi turški diplomati lahko dobili dovoljenje iranskih oblasti za obisk priprtih pripadnikov britanske mornarice, je dejal turški premier Recep Tayyip Erdogan pred srečanjem Arabske lige v Savdski Arabiji. "Morda bo možno, da bi turški diplomati obiskali 15 Britancev," je dejal Erdogan, ni pa podal časovnega okvira za srečanje ali kakšnih drugih podrobnosti. Turški zunanji minister Abdullah Guel je že v torek dejal, da je Ankara v stalnem stiku s Teheranom za rešitev krize. "Prizadevamo si za mirno rešitev krize. Upamo, da bo kmalu prišlo do rešitve," je dodal.

V torek se je namreč z Guelom v Ankari sestala britanska zunanja ministrica Margaret Beckett, ki je na novinarski konferenci po pogovorih pozvala Iran, naj izpusti 15 v petek zajetih britanskih vojakov, in zavrnila namige, da so vojaki vohunili. Obisk v Turčiji pa skrajšala prav zaradi krize z zajetimi britanskimi mornarji. Sicer pa je Turčija Veliki Britaniji obljubila, da bo storila vse, kar je v njeni moči, da bi pomagala zaveznici v zvezi Nato.

15 pripadnikov britanske mornarice, ki so za iraško vlado opravljali nadzor v iraških vodah, je namreč v petek v severnem delu Perzijskega zaliva zajela iranska ladja. Do incidenta je po podatkih Londona prišlo v iraških vodah ob meji z Iranom, kjer je britanska mornarica pregledala trgovsko ladjo, osumljeno tihotapljenja, medtem ko Teheran vztraja, da je britanska mornarica plula v iranskih teritorialnih vodah.