Iran obtožil ZDA netenja uporov

Sekretar iranske skupščine izvedencev Rezaj je Busha obtožil poskusa netenja upora v Iranu za kar naj bi mu prav prišle tudi sankcije proti tej državi.

Objavljeno
21. januar 2007 13.10
Ahmadinedžad: nobena sila ne more preprečiti Iranu, da bi sam izdeloval jedrsko gorivo
Teheran - ZDA poskušajo zanetiti ljudski upor v Iranu, spopad med Washingtonom in Teheranom pa je "neizogiben" je v pogovoru za dubajski časnik Al Bajan dejal sekretar iranske skupščine izvedencev Mohsen Rezaj.

Rezaj je še povedal, da ameriški predsednik George Bush "izvaja do Irana sovražno strategijo, ki jo bo svet videl v prihodnjih dveh mesecih". "ZDA bodo sankcije proti Iranu izkoristile za netenje ljudskega upora proti iranski revoluciji, zagotavljale pomoč protiiranskim gibanjem, izvajale operacije v Iranu in spodbujale sektaško nasilje," je še dejal nekdanji poveljnik revolucionarne garde
.
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pa je danes vztrajal, da bo Teheran nadaljeval jedrski program in da ga tudi dodatne resolucije ZN ne bodo odvrnile od tega. V nagovoru poslancem, ki jim je predstavil proračun za naslednje iransko leto, pa je deja da " tudi 10 novih resolucij ne bi imelo nobenega učinka" na zaustavitev iranskega jedrskega programa.

Iranske oborožene sile so sicer pripravljene na soočenje s kakršnokoli grožnjo iranskemu jedrskemu programu, je nedavno dejal glavni iranski jedrski pogajalec Ali Laridžani, ki pa napada ne pričakuje. "Naši sovražniki nimajo takšne moči," je ocenil. "Naši sovražniki vodijo psihološko vojno, da bi nas tako odvrnili od naših jedrskih stališč," je dodal.

ZDA in Izrael, ki sta glavna "sovražnika" Irana, nikoli nista izključila možnosti vojaškega napada na Iran, da bi tako ustavila nadaljevanje iranskega jedrskega programa, za katerega sta prepričana, da je namenjen oborožitvi islamske republike z jedrskim orožjem. Teheran po drugi strani vztraja, da je njegov jedrski program povsem miroljubne narave in da ima država pravico do takšnega načina pridobivanja energije.