Iran odobril namestitev nadzornih kamer

Iran je inšpektorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo odobril namestitev nadzornih kamer v jedrskem objektu v Natancu. Inšpektorji ZN si bodo v Iranu ogledali reaktor na težko vodo.

Objavljeno
02. februar 2007 21.37
Nadzorna kamera
Teheran - Iran je inšpektorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo odobril namestitev nadzornih kamer v jedrskem objektu v Natancu. Iransko vodstvo je predtem zavračalo, da bi dejavnosti v jedrskem objektu, ki leži okoli 220 kilometrov jugovzhodno od Teherana, nadzorovali s kamerami.

Neimenovani iranski predstavnik je medtem pojasnil, da so inšpektorji ZN kamere v Natancu namestili v minulih dneh, delo pa zaključili v četrtek. Vir ZN na Dunaju je sicer sporočil, da je Iran izpolnil le nekatere, ne pa vseh zahtev glede namestitve nadzornih kamer.

Inšpektorji ZN so v Iran dopotovali z namenom pregleda jedrskih objektov v Isfahanu, Natancu in gradnje reaktorja na težko vodo v Araku. Varnostni svet ZN je 23. decembra lani sprejel ukrepe poroti Iranu, ki naj bi v veljavo stopili februarja, če se bo Teheran še naprej upiral ustavitvi bogatenja urana. Sankcije bi umaknili, ko bi IAEA potrdila, da je Iran ustavil te dejavnosti kot tudi gradnjo reaktorja v Araku.