Iran osnutek zavrača?

Na Dunaju so se pred dnevi zaključila pogajanja med Iranom, Združenimi državami, Rusijo in Francijo o plemenitenju večjega dela iranskega urana v tujini. Vse vključene države so ga potrdile, Iran pa ga najbrž ne bo.

Objavljeno
23. oktober 2009 15.29
Mo.Z.
Mo.Z.
Na Dunaju so se pred dnevi zaključila pogajanja med Iranom, Združenimi državami in Rusijo o plemenitenju večjega dela iranskega urana v tujini. Mednarodna agencija za jedrsko varnost (IAEA) je pripravila osnutek dogovora, katerega so do danes morale potrditi vse države. Prva je to storila Rusija, sedaj še ZDA in Francija, Iran pa bo domnevno osnutek zavrnil.

Kot poroča arabaska Al Jazeera, je Iran čakal na pozitivne in konstruktivne odgovore vseh vključenih svetovnih sil. Vir blizu Saeedu Jaliliju, iranskemu jedrskemu pogajalcu, pravi, da se Iran z osnutkom ne strinja. Kot ta predvideva, bi namreč Iran v Rusijo moral izvoziti 75 odstotkov svojega urana. Kot še navaja neimenovani vir, bo Iran sicer predlagal spremembo osnutka. "O tem, koliko urana bo Iran izvozil, ne morejo odločati druge države. O tem bo odločil Iran," še prav vir Al Jazeere.

Že v četrtek je Mohammad Reza Bahonar, tiskovni predstavnik iranskega parlamenta, dejal, da Iran osnutka ne bo podrpl. "ZDA zahtevajo, da Iran izvozi svoj uran, v zameno dobi gorivo - takega dogovora Iran ne bo podprl."


Kot še piše Al Jazeera podrobnosti ElBaradejevega osnutka Iranu niso povsem poznane, bi pa naj Iran do konca letošnjega leta v Rusijo izvozil 1200 kg urana.


Mednarodna agencija za jedrsko varnost (IAEA) sicer želi s sporazumom zmanjšati mednarodno skrb zaradi teheranskega jedrskega programa. S tem dogovorom bi Iran tako dobil potrebno gorivo za svoj reaktor, vendar pa ne bi posedoval dovolj urana za izdelavo bomb.

V sredo je sicer direktror IAEA Mohamed ElBaradei po pogovorih dejal, da so bili pogovori zelo konstruktivni. Kot je še dejal, verjame, da bo Teheran na osnutek odgovoril.