Iran ostaja pri svojem stališču

Iran je sporočil, da po pogovorih s svetovnimi velesilami v Ženevi prejšnji teden ni spremenil stališča glede svojega jedrskega programa.

Objavljeno
05. oktober 2009 13.58
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Teheran - Iran je sporočil, da po pogovorih s svetovnimi velesilami v Ženevi prejšnji teden ni spremenil stališča glede svojega jedrskega programa. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva je še napovedal, da bodo na nadaljevanje pogovorov šli "s pozitivnim pristopom".

Iranski tiskovni predstavnik Hasan Hašhavi je dejal, da na pogovorih prejšnji teden niso sprožili vprašanja pravice Irana do uporabe jedrske energije v miroljubne namene, temveč je bilo govora o splošnih globalnih vprašanjih.

 

Pogovori med Iranom in šesterico držav - peterico stalnih članic Varnostnega sveta ZN in Nemčijo - naj bi se nadaljevali še ta mesec, potem ko so bili več kot eno leto prekinjeni.

 

Hašhavi je govoril tudi o obisku generalnega direktorja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohameda El Baradeja minuli konec tedna v Teheranu. Dejal je, da je ta pohvalil sodelovanje Irana.

 

El Baradej se je srečal z iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom in vodjo iranske jedrske organizacije Alijem Akbarjem Salehijem, po pogovorih pa je napovedal, bodo inšpektorji IAEA nov iranski objekt za bogatenje urana obiskali 25. oktobra.

 

Iran je IAEA o gradnji še enega objekta za bogatenje urana obvestil konec septembra. Novica je sprožila ostre odzive zahodnih držav, ki so prepričane, da Iran pod krinko miroljubnega jedrskega programa gradi bombo. Iran je nato na srečanju v četrtek v Ženevi pristal, da lahko inšpektorji IAEA pregledajo njegov novi obrat.