Iran predal nov paket predlogov

Iranski zunanji minister Manušer Motaki je predstavnikom šesterice držav, ki sodelujejo v pogajanjih o spornem iranskem jedrskem programu, predal nov paket predlogov Irana, ki bi lahko vodil v nove pogovore med državami.

Objavljeno
09. september 2009 17.37
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Dunaj - Velika Britanija, Francija, Nemčija in ZDA so danes pozvale Iran, naj izrabi priložnost za vsebinske pogovore glede svojega jedrskega programa. Iran naj bi sicer še danes predstavil nov paket predlogov, kako bi razrešili dileme glede razvoja jedrskega orožja v Iranu.

ZDA so danes na zasedanju Sveta guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) izpostavile, da imajo dokaze, da ima Iran dovolj obogatenega urana za najmanj eno atomsko bombo. Evropske države pa so znova ostro kritizirale uradni Teheran, ker noče pojasniti podrobnosti svojega programa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Ne glede na to pa je evropska trojica držav, ki se sicer skupaj z ZDA, Kitajsko in Rusijo pogaja z Iranom, Teheranu ponudila vsebinske pogovore za izboljšanje gospodarskih in političnih odnosov, če bi bil v zameno pripravljen razkriti svoje jedrske aktivnosti.

 

"Iranski odzivi doslej niso bili ne pozitivni ne zadovoljivi," je dejal nemški veleposlanik pri IAEA Rüdiger Lüdeking. "Toda pripravljeni smo ponuditi roko in predlagamo Iranu, da jo sprejme," je dodal.

 

Tudi ameriški veleposlanik Glyn Davies je poudaril, da ima Iran priložnost "obrniti novo stran", če se bo vrnil za pogajalsko mizo. Na ta način bi dokazal, da je odgovoren in zaupanja vreden član mednarodne skupnosti, je dejal Davies.

 

Iran naj bi sicer še danes predstavil svoj novi predlog za rešitev vprašanja glede njegovega jedrskega programa, za katerega trdi, da je namenjen izključno miroljubni izrabi jedrske energije za proizvodnjo elektrike. Šlo naj bi za iransko stališče glede "reševanja globalnih izzivov" in na kakšen način je Iran pripravljen sodelovati z Zahodom pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti.

 

Šesterica je Iranu ponudbo za neposredna pogajanja o spornem jedrskem programu posredovala že aprila, vendar je Iran še ni sprejel. Pred dnevi pa ga je šesterica znova pozvala, naj ponudbo sprejme še pred zasedanjem Generalne skupščine ZN konec septembra, sicer bodo okrepili sankcije proti njemu.

 

Vsebina predlogov javnosti še ni znana

Iranski zunanji minister Manušer Motaki je danes v Teheranu predstavnikom šesterice držav, ki sodelujejo v pogajanjih o spornem iranskem jedrskem programu, predal nov paket predlogov Irana, ki bi lahko vodil v nove pogovore med državami.

 

Motaki je med kratko slovesnostjo na iranskem zunanjem ministrstvu predlog predal predstavnikom Velike Britanije, Kitajske, Francije, Rusije, Nemčije in Švice. Slednja je zastopala ZDA, ki z Iranom od islamske revolucije leta 1979 nima diplomatskih odnosov.


Vsebina predloga zaenkrat ni znana javnosti. Motaki je sicer v torek dejal, da je Iran v luči razvoja dogodkov v svetu "posodobil paket predlogov". "Ustvarili smo novo priložnost za razpravo z namenom vzajemnega sodelovanja," je dodal Motaki.


Od novega predloga Teherana ne gre pričakovati večjega preboja v jedrskem sporu, saj naj bi se ne nanašal neposredno na sporne jedrske aktivnosti Irana, ampak naj bi predstavljal stališča Irana glede vrste "globalnih izzivov" in pojasnjeval, na kakšen način je ta pripravljen sodelovati z Zahodom pri zagotavljanju svetovnega miru.


Do predaje novega iranskega predloga prihaja v dneh, ko na Dunaju poteka zasedanje 35-članskega Sveta guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). Generalni direktor IAEA Mohamed El Baradej je danes še pred predajo predlogov dejal, da Iran "ne more" in "ne sme" zavrniti ameriške ponudbe dialoga, s katerim bi razrešili konflikt z mednarodno skupnostjo glede iranskega jedrskega programa.


El Baradej je tudi menil, da v primeru, da so obveščevalne informacije resnične, obstaja "velika verjetnost", da je Iran v preteklosti poskušal razviti jedrsko orožje. Pri tem je imel v mislih dokumente, ki jih je prejela IAEA in ki kažejo na več sumljivih iranskih študij, vključno s prilagoditvijo modela rakete, ki bi lahko nosila jedrsko konico.


ZDA, ki zatrjujejo, da ostajajo zavezane dialogu, so tudi sporočile, da Iran "mora izpolniti svojo odgovornost in končati svoj nezakonit jedrski program". "To ni samo mnenje ene države, to je mnenje celega sveta. Upajmo, da bomo videli (Iran) narediti napredek na tej poti," je dejal tiskovni predstavnik predsednika ZDA Baracka Obame Robert Gibbs.