Iran razvil novo generacijo centrifug

Ob obletnici začetka iransko-iraške vojne leta 1980 je predsednik iranske agencije za jedrsko energijo Ali Akbar Salehi oznanil, da je Iran razvil novo tehnologijo, ki mu bo omogočila hitrejše razvijanje jedrskega programa. 

Objavljeno
22. september 2009 15.13
Da. O.
Da. O.

Teheran – Predsednik iranske agencije za jedrsko energijo Ali Akbar Salehi je dejal, da so znanstveniki razvili novo generacijo visoko zmogljivih centrifug v okviru jedrskega programa. "Naši znanstveniki so izdelali novo generacijo centrifug in zabojnikov, ki jih že testiramo za čim prejšnjo uporabo“ je pojasnil Salehi.

Po pisanju agencije AFP, je Selehi dejal, da bo nova tehnologija Iranu omogočila bolj učinkovito bogatenje urana, "saj se bo končna proizvodnja povečala kar za petkrat". Ob tem je napovedal tudi, da bo Iran še naprej nadaljeval z razvijanjem nove tehnologije, saj je končni cilj proizvodnjo bogatenja urana povečati kar za desetkrat. Šlo naj bi za centrifuge P2, ki so jih v največji tajnosti pričeli razvijati pred dvema letoma pod imenom Šams.

Že aprila je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad dejal, da Iran testira dve verziji novih generacij centrifug. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je julija oznanila, da je Iran v okviru razvijanja jedrskega programa zagnal 7000 centrifug.

Kot opozarja Zahod, je bogatenje urana proces, ki omogoča uporabo surovega materiala za izdelavo jedrskega orožja. 1. oktobra bo srečanje Irana s predstavniki šestih najmočnejših držav, kjer bodo govorili o najnovejših predlogih Teherana za odpravo sankcij OZN.