Iran se bo odzval na sankcije

Iranski zunanji minister Manušer Motaki je napovedal, da se bo Iran v bližnji prihodnosti odzval na nove sankcije, ki jih je v soboto soglasno sprejel Varnostni svet ZN.

Objavljeno
25. marec 2007 22.45
New York/Washington/Teheran - Iranski zunanji minister Manušer Motaki je napovedal, da se bo Iran v "bližnji prihodnosti" odzval na nove sankcije, ki jih je v soboto soglasno sprejel Varnostni svet ZN, in na poziv k nadaljevanju pogovorov. Iranski parlament pa bo o sobotni resoluciji VS ZN razpravljal na prvi seji po počitnicah ob iranskem novem letu.

Motaki: Jedrsko krizo je mogoče rešiti po diplomatski poti ali pa z odprtim konfliktom

Motaki je poudaril, da je jedrsko krizo moč rešiti po diplomatski poti ali pa z odprtim konfliktom, pri čemer se je mednarodna skupnost po njegovih besedah očitno odločila za drugo možnost. Izrazil je prepričanje, da VS ZN ni mesto, na katerem bi bilo potrebno reševati ta konflikt. "Odgovorili smo na veliko večino vprašanj Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA) in mislimo, da je to kraj, na katerem bi morali reševati težavo," je dejal.

Sicer pa je iranski zunanji minister napovedal, da bo Iran v bližnji prihodnosti oblikoval stališče do resolucije, ki je bila sprejeta v soboto. Glede poziva petih stalnih članic VS ZN in Nemčije k nadaljevanju pogovorov, pa je dejal le: "Če bodo izrazili nove zahteve ali predloge, bomo nanje ponudili primerne reakcije in odgovore."

Sicer pa je izrazil upanje, da šest države ne bo spet vztrajalo pri stališčih, ki so jih ponavljale v preteklosti. Pri tem je mislil na pogoj ZN, da Iran pred začetkom pogovorov preneha z bogatenjem urana. Poudaril je, da je brez predhodnih pogojev Iran vedno pripravljen na pogajanja.

Da naj še enkrat sede za pogajalsko mizo, je danes Iran pozvala nemška kanclerka in predsedujoča EU Angela Merkel.

Iranska zavrnitev resolucije ZN št. 1747

Iranski zunanji minister Motaki je zavrnil resolucijo 1747, s katero je Varnostni svet ZN uvedel dodatne sankcije proti Iranu, ker ta ni izpolnil zahtev VS ZN po ustavitvi spornih jedrskih dejavnosti. Kot je dejal, gre za " nezakonita, nepotrebna in neupravičena dejanja" VS ZN proti iranskemu miroljubnemu jedrskemu programu, vodena s strani nekaterih stalnih članic, ki so VS ZN zlorabile.

"Svet mora vedeti - in tudi ve - da so celo najstrožje politične in ekonomske sankcije ali druge grožnje prešibke, da bi iranski narod prisilile, da se odpove svoji zakoniti in legitimni pravici," je po glasovanju v VS ZN še dejal Motaki. "Prekinitev (bogatenja urana) ni niti možna izbira niti rešitev," je še zatrdil minister in dodal, da so se pripravljeni predstavniki Teherana za pogajalsko mizo vrniti le, če bodo ZDA in njihovi evropski zavezniki opustili "nepravičen in nesprejemljiv predpogoj", da Iran najprej prekine bogatenje urana. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, ki je sprva napovedal udeležbo, zaradi zapletov ob izdaji vizumov na zasedanju VS ZN ni bil prisoten.

ZDA pripravljene na še ostrejše sankcije

V Washingtonu so medtem ocenili, da so "o bčutno ostrejše sankcije" proti Iranu dokaz " mednarodnega zavračanja" iranskega jedrskega programa in bodo to državo "še dodatno osamile". "Gre za pomemben mednarodni ukor in za pomembno krepitev mednarodnega pritiska na Iran," je ocenil pomočnik ameriške državne sekretarke Nicholas Burns. Kot je dodal, bodo ZDA v primeru, da Iran tudi po sobotni resoluciji ne bo opustil spornega bogatenja urana, nedvomno tudi v tretje zahtevale še hujšo poostritev sankcij proti njemu.

Britanski veleposlanik pri ZN Emyr Jones Perry je podobno menil, da "pošilja resolucija vladi in ljudem Irana nedvoumen signal, da mednarodna skupnost ne more sprejeti poti širjenja jedrskega orožja na Iran", francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy pa je v Parizu ocenil, da je dal VS ZN Iranu jasno izbiro: "Ali bo sodeloval z mednarodno skupnostjo ali pa nadaljeval z aktivnostmi bogatenja in predelave ter tako še poslabšal svojo izolacijo." Uvedbo dodatnih sankcij proti Islamski republiki je že pozdravil tudi Izrael, ki vidi v Iranu največjo nevarnost zase. Kot je dejala tiskovna predstavnica vlade Miri Eisin, je Izrael s tem "korakom v pravo smer" zadovoljen.

Za pogovore še vedno nekaj prostora

Vendar pa svetovne sile še vedno upajo, da bo režim v Teheranu vendarle popustil in se tako izognil zaostrovanju napetosti. VS ZN je tako v soboto poleg same resolucije sprejel še posebno izjavo, v kateri zunanji ministri šestih držav članic pozivajo k "nadaljevanju pogovorov z Islamsko republiko z namenom ugotoviti, ali obstaja obojestransko sprejemljiv način za začetek pogajanj". V izjavi ministri poudarjajo, da je paket gospodarskih, diplomatskih in varnostnih spodbud, ki so ga Teheranu ponudili junija lani, še vedno "na mizi", in Iran pozivajo, naj izkoristi to priložnost, ki bi mu prinesla daljnosežne koristi.

Kot je povedal visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, so države nalogo, da obnovi stike z iranskim glavnim jedrskim pogajalcem Alijem Laridžanijem in ugotovi "ali je mogoče poiskati pot do novih pogajanj", prepustile njemu. Kot je dejal, se že dogovarja za čimprejšnje srečanje z glavnim jedrskim pogajalcem Alijem Laridžanijem, po možnosti še danes dopoldne. "Vrata za pogajanja so odprta, poglejmo, če lahko skupaj stopimo skozi njih," je še dejal.

"V erjamemo, da obstaja znotraj iranske vlade struja, ki si želi sprejeti to ponudbo za pogajanja," pa je dejal Burns. Rusija - poleg Kitajske sicer glavna zaveznica Irana med stalnimi članicami VS ZN - pa je Iran pozvala, naj to ponudbo sprejme. "Kumulativni učinek soglasno sprejete resolucije in močan pozitiven signal šestih zunanjih ministrov bi morale iranske oblasti primerno spoštovati in se nanju odzvati," je menil ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin.

Resolucija 1747, ki so jo pripravile Francija, Velika Britanija in Nemčija, VS ZN pa jo je v soboto sprejel soglasno, od Irana znova zahteva ustavitev bogatenja urana, mu prepoveduje prodajo orožja in poziva k trgovinskim sankcijam proti Iranu. Razširja tudi seznam oseb in podjetij - teh je sedaj 28 -, proti katerim se uvajajo finančne sankcije in omejitve potovanj. Iran ima na voljo 60 dni, da izpolni zahteve VS ZN, sicer mu grozijo "nadaljnji ukrepi" po 41. členu Ustanovne listine ZN - torej sankcije, ki ne vključujejo vojaške sile. Če pa bi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) ugotovila, da je Iran zahteve izpolnil, bi sankcije prenehale veljati.