Iran se ne bo odpovedal jedrski energiji

Venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki je v petek prispel v Iran, je dejal, da se Iran "ne bo odpovedal" svoji zahtevi po miroljubni uporabi jedrske energije.

 

Objavljeno
05. september 2009 11.19
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Caracas - Venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki je v petek prispel v Iran, je dejal, da se Iran "ne bo odpovedal" svoji zahtevi po miroljubni uporabi jedrske energije.

 

"Prepričani smo, da se Iran ne bo odpovedal svojim naporom, da pridobi vso opremo in strukturo za uporabo jedrske energije v miroljubne namene, kar je suverena pravica ljudi," je v Teheranu dejal Chavez. "Ni nikakršnega dokaza, da bi Iran izdeloval jedrsko bombo. Kmalu bodo še nas obtožili, da izdelujemo jedrsko bombo," je še dejal venezuelski predsednik.

 

Venezuelski predsednik je v Iran prispel dan potem, ko je iranski predsednik Ahmadinedžad dejal, da Iran ne bo popustil pritiskom svetovnih sil in da je pripravljen na dodatne sankcije zaradi svojega jedrskega programa. Mednarodna skupnost se boji, da Iran svoj civilni jedrski program uporablja kot krinko za izdelavo jedrskega orožja, Teheran pa vztraja, da gre za uporabo v miroljubne namene.

 

Chavez, ki velja za glavnega Ahmadinedžadovega zaveznika v Južni Ameriki, je v Iran prispel potem, ko je že obiskal Sirijo, Libijo in Alžirijo, pot pa naj bi nadaljeval še v Belorusijo, Rusijo, Turkmenistan in Španijo.

 

V različnih mestih po svetu pa se je v petek na protestih proti venezuelskemu predsedniku Chavezu zbralo na tisoče ljudi. Proteste so med drugim pripravili v sosednji Kolumbiji, nekaterih evropskih mestih in tudi venezuelski prestolnici Caracas. V Kolumbiji so proteste pripravili v več kot 20 mestih, kjer so mnogi protestniki nosili majice z napisi "Nič več Chavez" in "Chavez: Diktator". Proteste so med drugim pripravili še v New Yorku, Madridu, Parizu, Bruslju, Hamburgu in Torontu.