Iran svari pred uporabo vsakršnega orožja

Teheran je danes zagrozil, da bo glede sprejetih sankcij VS ZN za lastno zaščito uporabil vsa sredstva. Izvoza nafte medtem ne bo prekinil.

Objavljeno
26. december 2006 14.20
Teheran - Potem ko je Varnostni svet Združenih narodov v soboto soglasno sprejel resolucijo številka 1737 o sankcijah proti Iranu, je Teheran danes zagrozil, da bo za lastno zaščito uporabil vsa sredstva. "Če bo potrebno, bo država za lastno zaščito uporabila vsakršno orožje," je dejal iranski minister za nafto Kasem Vasiri Hameneh, Zagotovil pa je, da Iran izvoza nafte ne bo prekinil.

"Druge države naj ne bodo zaskrbljene, da bi Iran prekinil izvoz nafte na svetovni trg, saj trenutno podpisujemo nove dogovore," je dejal minister.

Teheran je v sporu, ki se je razplamtel okrog iranskega jedrskega vprašanja, doslej večkrat zagrozil, da bo v primeru sankcij "uporabil nafto kot politično sredstvo", iz Perzijskega zaliva pa ne bo več dovolil njenega izvoza. V mednarodni skupnosti se tako širi bojazen, da utegne Teheran za pošiljke nafte zapreti pomembno dobavno pot iz Hormuške ožine.

Iranska vlada in parlament medtem danes za zaprtimi vrati razpravljata o nadaljnjih korakih zaradi v soboto potrjenih sankcij ZN. Resolucija VS ZN vsem državam nalaga, da preprečijo dobavo ali prodajo vseh surovin, opreme ali tehnologije, ki bi lahko prispevali k iranskemu jedrskemu in raketnemu programu, nalaga pa tudi zamrznitev premoženja podjetjem in posameznikom, povezanim s tema dvema programoma.

Iranski zunanji minister Manušer Motaki je po poročanju iranskih medijev danes po zasedanju parlamenta napovedal, da bo vlada spoštovala vse pomembne odločitve poslancev. Že v nedeljo je sicer parlament napovedal sprejetje zakona, ki bi zavezoval vlado, da preveri, omeji ali prekine sodelovanje z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA). O zakonu bo parlament razpravo nadaljeval v sredo, saj se je k razpravi prijavilo precejšnje število poslancev.

Opazovalci v Teheranu opozarjajo, da so jedrska vprašanja v Iranu "državna zadeva" in zato o njih odločajo na najvišji ravni. Zadnjo besedo ima v skladu z ustavo vrhovni verski voditelj države, ajatola Ali Hamenej.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je že v soboto izjavil, da se mora Zahod naučiti živeti z iransko jedrsko tehnologijo. Sankcije ZN je označil za "kos papirja" in dodal, da ukrep iranskemu narodu ne bo prav nič škodil ter da ga bodo podpisniki resolucije kmalu obžalovali.