The Guardian: Velika Britanija se pripravlja na vojaški napad na Iran

Po pisanju britanskega časnika gre za britansko podporo morebitnemu napadu ZDA.

Objavljeno
03. november 2011 14.34
Posodobljeno
03. november 2011 14.54
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
London - Velika Britanija se po pisanju britanskega časnika The Guardian pripravlja na vojaški napad na iranske cilje. Gre za podporo morebitnemu napadu ZDA, britanski strategi pa proučujejo možnosti namestitve britanskih ladij in podmornic, od koder bi lahko na cilje v Iranu izstrelili rakete tomahavk, poroča časnik. Izrael in zahodne države se bojijo, da Iran pod krinko civilne rabe jedrske energije izdeluje atomsko bombo.

Časnik, ki se sklicuje na vire v londonskem obrambnem ministrstvu, poroča, da bi ZDA ob morebitnem napadu zaprosile za vojaško pomoč Velike Britanije in bi jo tudi dobile. V Londonu tudi menijo, da bi ZDA lahko zaprosile za dovoljenje za napad z britanskega ozemlja v Indijskem oceanu Diego Garcia, ki so ga Američani v preteklosti uporabljali v konfliktih na Bližnjem vzhodu.

Prihodnji teden poročilo IAEA

Obstaja možnost, da Washington svoje načrte spremeni, če bi se še okrepile ugotovitve zahodnih tajnih služb o novih jedrskih načrtih Teherana in v primeru, če bi Iran zavzel še bojevitejšo držo. Ob tem naj bi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) prihodnji teden objavila poročilo, ki bi lahko razkrilo morebitne nove dokaze o obstoju iranskega programa za jedrsko orožje.

New York Times je pred dnevi poročal, da naj bi ZDA razmišljale, da bi v regijo poslale več vojaških ladij, hkrati pa si prizadevajo za okrepitev vojaških stikov s šestimi zalivskimi državi: Savdsko Arabijo, Kuvajtom, Bahrajnom, Katarjem, Združenimi arabskimi emirati in Omanom.

Vir blizu britanske vlade je za The Guardian še ocenil, da je Teheran »nepričakovano odporen« na sankcije Zahoda, poskus Zahoda, da bi spodkopali iranski program bogatenja urana, pa prav tako ni bil uspešen v tolikšni meri, kot so pričakovali.

Haarec: Netanjahu išče podporo za napad

Že v sredo je izraelski časnik Haaretz poročal, da naj bi izraelski premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Ehud Barak v izraelski vladi iskala podporo za napad na iranske jedrske objekte. Po pisanju izraelskega časnika imajo sicer nasprotniki napada med skupno osmimi ministri za zdaj še tesno večino. Poleg Netanjahuja in Baraka naj bi napad podpiral še zunanji minister Avigdor Lieberman.

Tudi izraelski dnevnik je poročal, da bo na odločitev Izraela glede napada na Iran po pričakovanjih zelo vplivalo tudi novo poročilo IAEA, je še povzela Slovenska tiskovna agencija.

Nato ne namerava posredovati

Po pisanju tiskovne agencije AFP zveza Nato v Iranu ne namerava posredovati. Kot je zatrdil gerenalni sekretar Anders Fogh Rasmussen, zavezništvo podpira diplomatsko reševanje vprašanja iranskih jedrskih objektov.