Iran z uranom buri duhove

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je iranskem predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu izrazil zaskrbljenost zaradi bogatenja urana v Iranu. Na novico o gradnji še enega obrata se je ostro odzval Izrael.

Objavljeno
26. september 2009 13.00
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
New York - Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon se je v petek sešel z iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom in mu izrazil zaskrbljenost zaradi bogatenja urana v Iranu.

 

Ban je ob tem ponovil, da mora Iran spoštovati vse resolucije Varnostnega sveta ZN o tem vprašanju, zahteval pa je tudi čimprejšnji začetek konstruktivnih pogajanj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Teheran je v petek presenetil mednarodno skupnost z novico, da v državi gradi še en obrat za bogatenje urana, medtem ko je bila doslej svetu znana le centrala v Natancu.

 

Zaradi tega je bil že v petek deležen ostrih kritik in zahtev s strani zahodnih držav. Ameriški predsednik Barack Obama je tako ob robu vrha G20 v Pittsburghu dejal, da "Iran krši mednarodna pravila, ki jih morajo spoštovati vse države". Na prihodnjih pogajanjih s šesterico držav, ki bodo 1. oktobra, pa mora Teheran razriti svoje načrte, je dodal Obama.

 

Kritike so na račun Irana so v petek izrekli tudi drugi voditelji, med njimi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, britanski premier Gordon Brown in nemška kanclerka Angela Merkel, celo Kitajska in Rusija pa sta se pridružili pozivu, naj islamska republika popolnoma razkrije svoje jedrske ambicije ali pa bo morala odgovarjati mednarodni skupnosti.

 

Ahmadinedžad se je je na te kritike na novinarski konferenci v New Yorku odzval presenetljivo mirno. Dejal je, da se je Teheran odločil, da bo do novih kritik Zahoda zadržan, in sicer v upanju, da bodo prihodnji pogovori med šesterico držav in Iranom, ki bodo potekali v četrtek v Ženevi, "vodili nekam".

 

Dejal je tudi, da je bilo razkritje Teherana o gradnji novega obrata za bogatenje urana "popolnoma zakonito". "Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) smo dejansko obvestili 18 mesecev, preden bi bilo treba," je dejal. Poudaril je tudi, da lahko IAEA pregleda novi objekt.

 

Na novico iz Irana se je danes ostro odzval Izrael, ki islamsko republiko razume kot svojega glavnega sovražnika. Kot je dejal izraelski zunanji minister Avigdor Liberman, mora zaradi tega šesterica na srečanju z Iranom v četrtek "podati odgovor, kot ga še ni bilo".

 

Liberman je sicer dejal, da Izraela zadnja razkritja Irana ne presenečajo, "saj že dalj časa pravimo, da Iran razvija jedrsko dejavnost s ciljem pridobivanja orožja". Menil je tudi, da je potrebno brez izgubljanja časa delati na strmoglavljenju režima v Teheranu.