Iran za pogajanja, a brez predpogojev

Iran bi bil pripravljen s pozitivnim pristopom preučiti zahtevo ZDA za pogovore, vendar ni pripravljen kot predpogoj zanje ustaviti spornih jedrskih dejavnosti.

Objavljeno
26. februar 2007 16.00
Odslej naveza Bush - Rice
Teheran/London/Moskva - Iran bi bil pripravljen s pozitivnim pristopom preučiti zahtevo ZDA za pogovore, vendar ni pripravljen kot predpogoj zanje ustaviti spornih jedrskih dejavnosti. To je glavni iranski pogajalec za jedrsko vprašanje Ali Laridžani izjavil danes, medtem ko šesterica, pet stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov in Nemčija, v Londonu razpravlja o ukrepih zoper Teheran zaradi nespoštovanja resolucije Varnostnega sveta ZN. Rusijo medtem skrbijo napovedi o morebitnem napadu na Iran.

"Če bodo ZDA preko uradnih kanalov predstavile zahtevo za pogajanja in če bo kazalo, da bodo pogajanja konstruktivna in logična, smo pripravljeni s pozitivnim pristopom preučiti to zahtevo," je za uradno iransko tiskovno agencijo Irna izjavil Laridžani.

Rusija zaskrbljena glede ukrepov zoper Iran

Ruski predsednik Vladimir Putin in zunanji minister Sergej Lavrov sta medtem danes izrazila zaskrbljenost glede morebitnih ukrepov zoper Iran. Iransko vodstvo po eni strani še ni podalo zadovoljujočih odgovorov na vprašanja, ki mu jih je zastavila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA), ki skuša ugotoviti, ali iransko vodstvo skuša pridobiti jedrsko orožje. Po drugi strani pa so napovedi, da bi lahko prišlo do napada na Iran, vse pogostejši, in to vzbuja zaskrbljenost, je opozoril Lavrov.

Iz urada britanskega premiera Tonyja Blaira so medtem sporočili, da je svet še vedno enoten v prizadevanjih, s katerimi skuša prepričati Iran, naj se odreče svojim jedrskim ambicijam. Kot je dodal Blairov tiskovni predstavnik, so pogovori šesterice v Londonu "predhodna preizkušnja", katere cilj je dognati odziv na iransko nespoštovanje pozivov ZN, naj opusti bogatenje urana.

V Londonu o usodi Irana

Diplomati šestih najpomembnejših držav se srečujejo v Londonu na pogovorih o zahtevi mednarodne skupnosti, da Iran preneha z razvojem svojega jedrskega programa.

Do pogovorov prihaja potem ko je Mednarodna organizacija za jedrsko energijo IAEA potrdila, da Iran ni upošteval dogovornega roka za prenehanje svojih jedrskih dejavnosti.

Predsednik Mahmud Ahmadinežad je v nedeljo sicer zatrdil, da se Iran ne bo vrnil k svojemu jedrskemu programu. Iran je tudi zanikal trditve Zahoda, da skuša skrivno razvijati jedrsko orožje. Ahmadinežad je nato to izjavo spet zanikal. Ponovno je poudaril, da bo Iran z bogatenjem urana nadaljeval,o čemer je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

ZDA so za pogovore, če Iran prekine jedrski program

Oglasila se je tudi ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice. Riceova je izjavila, da so ZDA pripravljene na neposredne pogovore z Iranom, če ta prekine svoj jedrski program.
"Pripravljena sem se kadarkoli sestati z mojim kolegom ali iranskim predstavnikom, če bo Iran prekinil bogatenje in predelavo urana. To bi moral biti jasen signal," je povedala Riceova. Po njenih besedah Iran mora ustaviti bogatenje, nato lahko sedemo za pogajalsko mizo in se pogovorimo o korakih naprej.

Ameriški predsednik George Bush je dal jasno vedeti, da si bodo ZDA še naprej prizadevale za demokracijo po svetu. Kar zadeva Iran, ki kljubuje mednarodni skupnosti, pa mora ta najprej spremeniti svoje obnašanje, potem pa se lahko o vsem pogovorimo, je dodala.

Ameriški vojaški poveljniki so medtem zatrdili, da druga ameriška letalonosilka USS John Stennis, ki je 19. februarja priplula v Omanski zaliv, tja ni prišla zaradi zastraševanja Irana, ampak zaradi podpore kopenskim silam v Afganistanu in Iraku.

Letalonosilka se je na območju pridružila letalonosilki USS Dwight D. Eisenhower, kar je okrepilo ugibanja, da naj bi se Washington pripravljal na napad na Iran zaradi njegovega jedrskega programa.