Iran: ZDA ponareja podatke o jedrski bombi

Iranski veleposlanik pri Mednarodni agenciji za jedrsko energijo je v pismu generalnemu sekretarju IAEA obtožil ZDA, da posreduje ponarejene obveščevalne podatke o tem, da skuša Teheran izdelati jedrsko bombo.

Objavljeno
05. september 2009 16.56
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Teheran - Iran je ZDA obtožil, da Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) posredujejo ponarejene obveščevalne podatke o tem, da skuša Teheran izdelati jedrsko bombo. Obtožbo o neavtentičnosti ameriških dokumentov naj bi v pismu generalnemu sekretarju IAEA Mohamedu El Baradeju zapisal veleposlanik Irana pri agenciji Ali Asgar Soltanieh.

"Vlada ZDA agenciji ni posredovala avtentičnih dokumentov, saj v resnici nima nobenih kredibilnih dokumentov in vsi tisti dokumenti so ponarejeni," je po poročanju iranske državne tiskovne agencije Irna zapisal Soltanieh.

 

Ponarejeni dokumenti Washingtona naj bi sicer pričali o tem, da oblasti v Teheranu preučujejo, kako izdelati jedrsko orožje. "Glede na to, da o teh domnevnih raziskavah ni nobenih avtentičnih dokumentov in da ne obstaja noben kredibilen dokaz o povezavi med temi izmišljenimi obtožbami in Iranom ... bi morali to vprašanje zapreti," je še zapisal Soltanieh.

 

Neimenovani predstavnik ZDA je danes v Washingtonu obtožbe Teherana zavrnil kot "neutemeljene" in poudaril, da je IAEA sama obveščevalni material sprejela in ga ocenila kot "kredibilen". Tiskovni predstavnik State Departmenta Ian Kelly obtožb medtem ni želel komentirati, dejal je le, da še vedno čakajo na dejanski odgovor Irana na ponudbo iz aprila.

 

T. i. šesterica (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija) je Iran pred dnevi pozvala, naj še pred zasedanjem Generalne skupščine ZN konec septembra sprejme ponudbo za neposredna pogajanja o njegovem spornem jedrskem programu. To mu je šesterica posredovala že aprila. V nasprotnem primeru naj bi Iranu grozile nove sankcije.

 

Teheran je v odzivu na poziv šesterice ponovil, da se ne bo uklonil "grožnji in pritisku" Zahoda ter da je tovrstno določanje rokov nesprejemljivo. Tudi grožnje s sankcijami so iranske oblasti zavrnile. "Nihče nam ne more več vsiliti sankcij. Pozdravljamo sankcije," je Zahodu sporočil iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

 

Pred tem je IAEA minuli teden predstavila svoje najnovejše poročilo o Iranu, v katerem ugotavlja, da je Iran upočasnil proizvodnjo obogatenega urana v jedrski elektrarni v Natancu in pristal na strožji nadzor nad spornimi dejavnostmi bogatenja. ZDA so ob predstavitvi poročila kljub temu vztrajale, da sodelovanje Irana z IAEA še vedno ni zadostno.