Iran želi dokaze o holokavstu

Iranski vladni sklad je danes pozval evropske države, posebej Avstrijo, Nemčijo in Poljsko, naj mu izročijo dokumente z dokazi o holokavstu med drugo svetovno vojno.

Objavljeno
06. februar 2007 14.09
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad
Teheran - Iranski vladni sklad je danes pozval evropske države, posebej Avstrijo, Nemčijo in Poljsko, naj mu izročijo dokumente z dokazi o holokavstu med drugo svetovno vojno. Svetovni sklad za holokavst, ki ga je ustanovil Teheran po lanski sporni konferenci o holokavstu, naj bi sicer preučil resničnost holokavsta, ki ga iranski režim spodbija.

Vodja sklada Mohamad Ali Ramin je menil, da bi "morale evropske države izročiti dokaze o organiziranem pokolu Judov v Evropi med 2. svetovno vojno neodvisnemu mednarodnemu preiskovalnemu odboru, ki je povezan s skladom".

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je odredil oblikovanje sklada, potem ko je decembra lani na mednarodni konferenci gostil vrsto kontroverznih zgodovinarjev in raziskovalcev, ki dvomijo v obstoj holokavsta oziroma v njegov obseg. Sam Ahmadinedžad sicer meni, da je holokavst mit.

Velika večina zgodovinarjev, poznavalcev tretjega rajha, izpostavlja obstoj obsežne dokumentacije, ki dokazuje, da so nacisti med drugo svetovno vojno načrtno ubili kakih šest milijonov Judov, pa tudi več milijonov pripadnikov slovanskih narodov, Rome, homoseksualce ter druge pripadnike skupin, ki so bili po nacistični ideologiji manjvredni ali nezaželeni.

Generalna skupščina ZN je januarja soglasno sprejela resolucijo z obsodbo zanikanja holokavsta. Države naj "brez zadržkov zavrnejo sleherno zanikanje, naj bo popolno ali delno, holokavsta kot zgodovinskega dogodka" ter vse aktivnosti, namenjene zanikanju tega dogodka, je pozvala GS ZN v tej resoluciji, ki so jo skupaj z več kot sto državami predlagale ZDA.