Iranske oblasti shoda v podporo Egipčanov ne dovolijo

Iranskemu opozicijskemu voditelju Mehdiju Karubiju so oblasti odredile hišni pripor. Varnostne sile so sporočili, da lahko do naslednjega tedna v njegovo hišo vstopi le njegova žena. Povod za to dejanje je njegov poziv k mirnemu shodu v podporo tunizijskim in egiptovskim protestnikom.

Objavljeno
10. februar 2011 18.30
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Teheran - Opozicijski vodji Mehdi Karubi in Mir Hosein Musavi sta v nedeljo oblastem predložila prošnjo za mirni shod v podporo Egipčanom, ki bi ga organizirala 14. februarja. Iranske oblasti so prošnjo zavrnile, češ da gre za politično motivirano dejanje, za Karubija pa odredile hišni pripor. Pripadniki varnostnih sil so tako obkolili njegovo domačo hišo. Njegovi sinovi pa so povedali, da so poskušali obiskati očeta, vendar so jim to preprečili. Njihov oče bo v priporu vsaj do ponedeljka.

Iranske oblasti so shod v podporo Tunizijcem in Egipčanom zavrnile, kljub temu da so v preteklih dneh proteste proti dolgoletnemu predsedniku Hosniju Mubraku podpirale. Pravosodni organi so pojasnili, da lahko Iračani solidarnost z egiptovskim ljudstvom pokažejo na tradicionalnem shodu ob obletnici iranske revolucije, ki bo potekal v petek. »Organizacija shoda kakšen drugi dan bi pomenila, da želijo opozicijski politiki ustvariti razkol med ljudstvom,« so še sporočili iz iranskega sodstva.

Propadli javni shod bi bil sicer največji od protivladnih protestov leta 2009, ki so izbruhnili po spornih predsedniških volitvah, na katerih sta se poleg Mahmuda Ahmadinedžada za predsedniški položaj potegovala tudi Karubi in Mir Hosein Musavi. Proti ponovni izvolitvi Ahmadinedžada je več tednov protestirala velika množica ljudi. Več podpornikov Musavija je takrat izgubilo življenje, oblasti so mnoge tudi prijele.