Iranske sile zajele britanske mornarje

Med rutinsko kontrolo v iraških ozemeljskih vodah so iranske varnostne sile zajele 15 pripadnikov britanske Kraljeve mornarice, je sporočilo britansko ministrstvo za obrambo, ki si že prizadeva za njihovo izpustitev.

Objavljeno
23. marec 2007 15.50
London - Med rutinsko kontrolo v iraških ozemeljskih vodah so iranske varnostne sile zajele 15 pripadnikov britanske Kraljeve mornarice, je sporočilo britansko ministrstvo za obrambo. Velika Britanija je iranskega veleposlanika v Londonu pozvala k takojšnji varni izpustitvi mornarjev, za varno izpustitev mornarjev in marincev, ki so sicer del 250-članske posadke na ladji HMS Comwall v Perzijskem zalivu, pa si prizadeva tudi Kraljeva mornarica. Teheran medtem trdi, da je do zajetja prišlo, ker je britanska mornarica plula po iranskih teritorialnih vodah

Mornarji so okoli 10.30 ure po iraškem času uspešno zaključili nadzor na trgovski ladji, za katero so sumili, da tihotapi avtomobile, ko so oba njihova čolna obkrožili in v iranske teritorialne vode “pospremile“ iranske ladje, so sporočili iz britanskega obrambnega ministrstva. Zajeti možje naj bi bili po doslek znanih informacijah na varnem in nepoškodovani, v incident pa niso vpleteni pripadniki ameriške mornarice v Perzijskem zalivu.

Kraljevsko mornarico sestavljajo mornarji in marinci, ki sodelujejo tudi v ekipah za nadzor oziroma preiskovanje ladij.

Današnji incident spominja na podoben dogodek iz leta 2004, ko je Iran za tri dni priprl osem britanskih vojakov, ki naj bi domnevno prešli pomorsko mejo. Iranska revolucionarna garda je zajete vojake izpustila nepoškodovane. Velika Britanija je trdila, da so bili možje “na silo pospremljeni“ v iranske ozemeljske vode.

Sicer pa je incident v Perzijskem zalivu vplival tudi na cene nafte, saj je cena za sodček nafte presegla 62 dolarjev.