Iranskega protestnika pretepli do smrti

Mlad Iranec, ki je bil aretiran med protesti, ki so sledili volitvam, je v zaporu umrl za posledicami poškodb fizičnega napada in ne zaradi meningitisa, kot je policija najprej trdila. To je prvi uradni dokaz, da pazniki protestnike v zaporu pretepajo.

Objavljeno
01. september 2009 14.40
Ba. P.
Ba. P.
Teheran - Mlad Iranec, ki je bil aretiran med protesti, ki so sledili volitvam, je v zaporu umrl za posledicami poškodb fizičnega napada in ne zaradi meningitisa, kot je policija najprej trdila. To je prvi uradni dokaz, da pazniki protestnike v zaporu pretepajo, kot že nekaj časa trdijo nekateri voditelji opozicije.

Zadnji mesec naj bi mrliški oglednik izključil možnost smrti 25-letnika zaradi meningitisa in povedal, da je moški umrl zaradi "hudih telesnih poškodb, ki so bile posledica udarcev".

Umrli moški, Mohsen Ruholamini, je bil sin svetovalca kampanje, ki se je zavzemala za poraz konzervativnega kandidata Mohsena Retaiea. V nedeljo je vrhovni vodja ajatola Ali Kamenej obljubil fantovemu očetu, da bo storil vse, da bo tisti, ki je odgovoren za Mohsenovo smrt, za to tudi odgovarjal.

Pred kratkim imenovan vrhovni sodnik, ajatola Sadeq Larijani, brat Ahmadinedžadovega glavnega nasprotnika, je ustanovil tričlansko komisijo, ki naj bi raziskala nemire, ki so sledili volitvam, vključno z domnevnimi zlorabami zaprtih protestnikov.

Policijski načelnik Esmail Ahmadi Moghaddam je v prvi izjavi povedal, da je nekaj zapornikov umrlo zaradi virusne okužbe, ki naj bi jo dobili v zaporu, vendar pa je na volitvah poraženi kandidat na to odgovoril, da so "nekatere protestnike tako hudo pretepli, da so za posledicami poškodb umrli".