Iranski jedrski program (ne)miroljubne narave?

Generalni direktor Mohamed El Baradej je na zasedanju dejal, da IAEA še vedno nima popolnih zagotovil, da je iranski jedrski program izključno miroljubne narave.

Objavljeno
05. marec 2007 19.56
Mohamed El Baradej pred začetkom zasedanja
Dunaj - Prvi dan drugega rednega zasedanja Sveta guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) ni prinesel nič presenetljivega. Generalni direktor Iaea Mohamed El Baradej je ob začetku po pričakovanjih dejal, da IAEA še vedno nima popolnih zagotovil, da je iranski jedrski program izključno miroljubne narave. Iranski veleposlanik pri IAEA Ali Asgar Soltanieh pa je ravno vsebino El Baradejevega uvodnega nagovora izpostavil kot dokaz, da so jedrski nameni Irana povsem miroljubne narave.

Razmere na "mrtvi točki"

Razmere glede iranskega jedrskega programa po besedah El Baradeja ostajajo na "mrtvi točki". IAEA je sicer uspela potrditi, da prijavljen jedrski material v Iranu ni bil uporabljen v vojaške namene, vendar pa še vedno nima popolnega vpogleda v zgodovino jedrskega programa, saj Teheran ni omogočil potrebne transparentnosti in sodelovanja, je poudaril.

"Glede poskusov in ostalih dejavnosti, pomembnih za razumevanje obsega in narave iranskega programa, še vedno ostajajo nejasnosti," je dejal El Baradej. Ob tem je opozoril, da bo mednarodna skupnost izražala zaskrbljenost, vse dokler Iran ne bo pojasnil in odgovoril na vprašanja Iaea glede zgodovine svojih jedrskih dejavnosti. Hkrati pa El Baradej ostaja prepričan, da je možno celostno in trajno rešitev iranskega vprašanja doseči le s pogajanji. "Upam, da bodo pogoji za nadaljevanje pogajanj med Iranom in relevantnimi partnerji kmalu ustvarjeni," je še dodal.

(Ne)spreminjanje jedrskih dejavnosti v Iranu

Po Soltaniehovih besedah pa je El Baradej z uvodnim nagovorom vsemu svetu povedal, da ni dokazov o spreminjanju jedrskih dejavnosti in materiala v Iranu v smeri prepovedanih vojaških namenov. Ob tem je Soltanieh, ki je novinarje nagovoril ob koncu dopoldanskega dela zasedanja, poudaril, da je vmešavanje Varnostnega sveta ZN v pristojnosti Iaea "kontraproduktivno".

"To (da ni dokazov o spreminjanju jedrskih dejavnosti) je dokaz, da so naše dejavnosti namenjene zgolj miroljubnim ciljem," je povedal. "Mi pravimo točno to, kar je dejal tudi El Baradej, da je potrebno doseči rešitev iranskega vprašanja s pogajanji," je dejal Soltanieh in poudaril, da je Iran pripravljen odstraniti vse nejasnosti in zagotoviti, da jedrski program je in bo namenjen zgolj miroljubnim namenom pod pogojem, da se "iranski dosje vrne (iz VS ZN) pod Iaea, kamor spada".

Vloga IAEA po Soltaniehovih besedah namreč "še nikoli ni bila tako oslabljena". VS ZN se je v primeru iranskega vprašanja glede tehničnega sodelovanja prvič v zgodovini Iaea vmešal v mandat Iaea. "To je treba čim prej zaustaviti," je poudaril Soltanieh in dodal, da bolj ko bo VS ZN vpleten v dejavnosti IAEA, bolj bo oslabljena avtoriteta in integriteta Iaea.

Pozitivno glede severnokorejskega jedrskega programa

Druga tema, na katero je ob tokratnem zasedanju Sveta guvernerjev, ki mu sicer predseduje slovenski veleposlanik na Dunaju Ernest Petrič, usmerjeno veliko pozornosti, je severnokorejsko jedrsko vprašanje. Tudi o tem je El Baradej spregovoril že v uvodnem nagovoru. Sporazum, dosežen na šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu, je označil za "pozitiven korak v smeri denuklearizacije Korejskega polotoka".

Februarski sporazum iz Pekinga, po katerem naj bi Pjongjang zaprl jedrski objekt Yongbyon in dovolil vrnitev inšpektorjev IAEA v Severno Korejo po njegovih besedah pomeni napredek v smeri normalizacije odnosov med Severno Korejo in IAEA.

Obnovitev inšpekcij v Severni Koreji?

El Baradej bo Svetu guvernerjev IAEA o severnokorejskem in iranskem jedrskem programu v prihodnjih dneh poročal tudi v posebnih točkah dnevnega reda. Obnovitev inšpekcij v Severni Koreji bo sicer moral potrditi tudi Svet guvernerjev, vendar bo to predvidoma storil na izrednem zasedanju konec tega meseca, po El Baradejevem obisku v Severni Koreji.

Svet guvernerjev bo posebej obravnaval tudi uresničevanje resolucije Varnostnega sveta ZN glede sankcij proti Iranu. Predvidoma bo potrdil omejitev tehnične pomoči Iranu za skoraj polovico, v skladu s sankcijami, ki jih predvideva decembrska resolucija VS ZN.

Zamrznitev nekaterih projektov

Od skupno 55 nacionalnih in regionalnih projektov, pri katerih Iran sodeluje z Iaea, so jih 22 oziroma 40 odstotkov delno ali povsem zamrznili, vendar mora o tem zdaj odločati Svet guvernerjev, ki ima tudi končno besedo o tem, ali bo tako tudi ostalo.

El Baradej je sicer na kratki novinarski konferenci po dopoldanskem delu zasedanja izrazil tudi mnenje, da Iran ni povečal števila centrifug za bogatenje urana in da Teheran tudi ni polniti centrifug v jedrskem objektu v Natancu z jedrskim materialom. Trenutno so iranske jedrske dejavnosti na ravni raziskav in razvoja, ne pa tudi na ravni industrijskega obsega, je povedal generalni direktor.

17 arabskih držav in predstavniki palestinskih oblasti na zasedanju predstavili pismo, v katerem pozivajo, naj IAEA začne izvajati inšpekcije tudi v Izraelu, ker naj bi razpolagal z jedrskim orožjem.