Iranski jedrski reaktorji vabijo

Iran je veleposlanikom držav članic Gibanja neuvrščenih držav in Skupine 77 odprl vrata svoje jedrske elektrarne v Isfahanu. Jedrsko elektrarno so si vodeno ogledali tudi številni domači in tuji novinarji.

Objavljeno
03. februar 2007 18.54
Delavec v iranskem jedrskem reaktorju
Teheran - Iran je danes veleposlanikom držav članic Gibanja neuvrščenih držav in Skupine 77 odprl vrata svoje jedrske elektrarne v Isfahanu. Ob veleposlanikih omenjenih držav pri Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) so si jedrsko elektrarno vodeno ogledali tudi številni domači in tuji novinarji.

Gre za veleposlanike pri IAEA iz Kube, Malezije, Egipta, Sudana in Bolivije ter Alžirije, ki je sicer članica Arabske lige.
"Na svoje oči so se lahko prepričali, kakšne so iranske miroljubne jedrske aktivnosti," je ob tem dejal veleposlanik Irana pri IAEA Ali Askar Soltanijeh. "To je največja transparentnost, ki jo je mogoče pričakovati od kake države in kaže na to, da je iranski vladi pomembno mednarodno javno mnenje," je dejal Soltanijeh, ki je vodil delegacijo pri ogledu elektrarne. Pokazal jim je tudi nadzorne kamere, ki jih je namestila IAEA, in poudaril, da Iran v celoti spoštuje pravila IAEA.

Varnostni svet ZN je sicer v resoluciji 23. decembra lani sprejel ukrepe proti Iranu in od njega zahteval ustavitev bogatenja urana, kar Teheran že dalj časa zavrača. V Isfahanu sicer proizvajajo jedrsko gorivo, v jedrski elektrarni v Natancu pa bogatijo uran.
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad naj bi po pričakovanjih 11. februarja v okviru slovesnosti ob obletnici iranske islamske revolucije imel pomemben govor o iranskem jedrskem programu.