Iranski ladji v Rdečem morju vznemirjata Izrael

Veliko prahu sta dvignili dve iranski vojaški ladji, ki sta po besedah izraelskega zunanjega ministrstva danes poskušali prečkati Sueški prekop in ob izraelski državi pluti v Sirijo. Zaposleni na Sueškem kanalu so povedali, da jih iranska vojska za prehod svojih plovil ni prosila.

Objavljeno
17. februar 2011 14.07
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Kairo - »Iranski vojaški ladji danes prekopa nista prečkali. Prav tako ga ne bosta jutri,« je povedal odgovorni na Sueškem prekopu Ahmed El Manakli. Razložil je tudi, da vsaka vojaška ladja za prečkanje potrebuje dovoljenje tako egiptovskega obrambnega kot zunanjega ministrstva. Dodal je še, da morajo vojaške ladje dovoljenje pridobiti v 48 urah.

Egiptovski zunanji minister Ehud Barak je danes potrdil, da po Rdečem morju plujeta dve iranski ladji in da so o tem že obvestili »zavezniške države«. Izraelski časopis Yedioth Ahronoth je poročal, da gre za fregato MK-5 in njeno spremljevalno plovilo, ki bi lahko bili  nevarni Izraelu. Izraelske oblasti so sicer že včeraj namero Irana označile za provokacijo vse bolj predrznih in samozavestnih iranskih oblasti.

Iz ameriškega zunanjega ministrstva so sporočili, da so bili obveščeni o dveh iranskih ladjah v Rdečem morju. Tiskovni predstavnik ministrstva PJ Crowley je dejal, da ne morejo potrditi, ali gre dejansko za vojni ladji. »Z zanimanjem bomo opazovali, kaj delajo in kam nameravajo. Poteze iranske vlade vedno skrbno spremljamo,« je še povedal Crowley.

Iranski ladji naj bi po podatkih izraelskih oblasti nameravali preko Sueškega prekopa, po Sredozemskem morju, tudi vzdolž izraelske obale, pluti proti svoji zaveznici Siriji. Odnosi med njima so od uvedbe sankcij Varnostnega sveta Združenih narodov zoper Iran vse boljši. Izrael zavezništvo vidi kot veliko grožnjo nacionalni varnostni. Razlog za plutje iranskih ladji v Sirijo sicer ni znan, je pa iranska tiskovna agencija Fars 26. januarja poročala, da se njihova vojska pripravlja na leto dolgo urjenje kadetov na Rdečem in Sredozemskem morju.