Iranski parlament podprl Vahibija

Poslanci iranskega parlamenta so izrazili podporo kandidatu za ministra za obrambo Ahmadu Vahidiju, ki ga želijo argentinske oblasti aretirati zaradi bombnega napada v Buenos Airesu.

Objavljeno
01. september 2009 15.59
Da. O.
Da. O.

Teheran – Poslanci iranskega parlamenta so izrazili podporo kandidatu za ministra za obrambo Ahmadu Vahidiju, ki ga želijo argentinske oblasti aretirati zaradi bombnega napada v Buenos Airesu. Iranski predsednik Ahmadinedžad je namreč po nedavni zmagi na predsedniških volitvah Vahidija predlagal za ministra za obrambo, kljub prepričanju zahodnih držav, da gre za terorista.


Interpol je izdal tiralico za Vahidijem, saj ga obtožujejo organizacije bombnega napada na judovsko središče v katerem je umrlo 85 oseb.

Vahidi je imel danes govor v iranskem parlamentu, kjer so mu vsi poslanci izrazili podporo.


Kot piše britanski BBC, je svoje mnenje spremenil tudi poslanec Hadi Qavami, ki je sprva ugovarjal njegovemu imenovanju. V svojem govoru je Qavami namreč dejal, da ne želi biti del "sionističnih zarot“ ter si s to izjavo prislužil bučen aplavz poslancev, ki naj bi ob tem vzklikali "smrt Izraelu“.


To je že tretji dan uradnih debat, kjer poslanci premlevajo predloge predsednika Ahmadinedžada za ministrske položaje. Večina predlogov se je znašala pod ostrimi kritikami poslancev, saj ministri ne ustrezajo pogojem za delovni položaj.


Argentinske oblasti so močno obsodile kandidaturo Vahidija za ministra, saj naj bi to pomenilo "žalitev žrtev“, ki so umrle v napadu pred 15 leti. Iranske oblasti so obtožbe zavrnile in odgovorile, da gre za politično motivirane spletke.