Iranski predlogi za ZDA nesprejemljivi

Tiskovni predstavnik State Departmenta P.J. Crowley je dejal, da zadnji predlogi Irana ne odgovarjajo na največje skrbi mednarodne skupnosti glede jedrskega programa. Teheran pa na drugi strani vztraja, da je jedrsko vprašanje zaprto.

Objavljeno
11. september 2009 09.44
Pakistansko jedrsko orožje naj bi obsegalo okoli 90 jedrskih konic. Na fotografiji izstrelitev pakistanske rakete Hatf-VII (Babur).
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Washington - Tiskovni predstavnik State Departmenta P.J. Crowley je dejal, da zadnji predlogi Irana ne odgovarjajo na največje skrbi mednarodne skupnosti glede jedrskega programa. Teheran pa na drugi strani vztraja, da je jedrsko vprašanje zaprto.

Crowley je dejal, da so ameriški diplomati govorili o predlogih Irana, ki so jih v sredo prejeli veleposlaniki petih stalnih članic Varnostnega sveta in Nemčije v Teheranu. Namesto ameriškega je dokumente prejel švicarski veleposlanik, ker ZDA nimajo diplomatskih odnosov s Teheranom. Crowley je pojasnil, da papirji vsebujejo globalna vprašanja, ne odgovarjajo pa na skrbi zaradi jedrskega programa.

 

Po Crowleyjevih besedah so o tem predlogu diplomati omenjenih 6 držav že govorili, kar bodo nadaljevali tudi v petek. ZDA so prav tako še vedno za neposredne pogovore z Iranom, vendar pa gre pri tem za zadeve mednarodne skupnosti. Iran namreč še vedno kljubuje zahtevam Varnostnega sveta ZN, da zaustavi proizvodnjo obogatenega urana, ki se lahko uporabi za izdelavo jedrskega orožja.

 

Iran sicer vztraja, da ima vso pravico do jedrske energije, kot vsaka druga država na svetu. To je sicer res, vendar pa države z jedrskimi elektrarnami sprejemajo nadzor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). Njen generalni direktor Mohamed el Baradej pa je v sredo na Dunaju dejal, da so se zadeve glede nadzora z Iranom zaustavile. IAEA je letos že poročala, da ima iranski program lahko tudi vojaške dimenzije.


Svetovalec iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada Modžtaba Samareh Hašemi je pojasnil, da se Iran v svojem predstavljenem predlogu zavzema za oblikovanje mednarodnega sistema za prepoved jedrskega orožja povsod po svetu.

 

Države, ki že imajo jedrsko orožje, naj bi tega uničile, obenem pa bi sprejeli ukrepe, s katerimi bi državam brez orožja preprečili, da bi tega dobile.

 

Hašemi sicer ni izrecno obljubil, da je Iran pripravljen opustiti program bogatenja urana, kar od njega zahteva mednarodna skupnost, dejal je le, da je to del celotnega paketa.

 

Iran je pripravljen ponuditi svoje sodelovanje. Nobena država ne more biti izvzeta iz mednarodnega okvira proti jedrskemu orožju, je še dejal.