Iranski vojaški ladji prečkali Sueški prekop

Iranski vojaški ladji sta danes prvič po letu 1979 prečkali Sueški prekop v smeri proti Sredozemskemu morju, potem ko so jima egiptovske oblasti pred dnevi odobrile prehod. Ladji naj bi po podatkih egiptovskih varnostnih sil pluli v smeri proti Siriji.

Objavljeno
22. februar 2011 14.43
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Kairo - Po navedbah uslužbenca družbe, ki upravlja Sueški prekop, bi morali Iranci sicer za prečkanje kanala plačati okoli 200.000 dolarjev, piše slovenska tiskovna agencija STA. Pred odhodom egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka z oblasti je bilo prečkanje Sueškega prekopa s strani iranskih ladij večkrat zavrnjeno, odnosi med Kairom in Teheranom pa več let zelo slabi.

Dovoljenje, da iranski vojaški ladji prečkata prekop, je povzročilo veliko razburjenja v Izraelu. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v tem videl »poskus Irana, da razširi svoj vpliv v regiji«.

Predstavnik egiptovskega zunanjega ministrstva Hosam Saki je v ponedeljek v intervjuju za spletno stran youm7 poudaril, »da to ne pomeni spremembe v egiptovski zunanji politiki«. V skladu s Carigrajsko konvencijo iz leta 1888 sicer po prekopu lahko plujejo ladje vseh nacionalnosti, če njihova država ni v vojni z Egiptom.