Iranu se obetajo nove sankcije

Iran naj bi v pismu Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) razkril obstoj še enega obrata za bogatenje urana. ZDA zahtevajo dodatno preiskavo v zvezi z obrati za bogatenje urana v Iranu. 

Objavljeno
25. september 2009 12.46
Iran naj bi skrivaj še vedno proizvajal jedrsko orožje - satelitska slika enega od iranskih obratov
Ka. Ž./Š. Ro./Da. O.
Ka. Ž./Š. Ro./Da. O.
Teheran - Iran je Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) razkril obstoj drugega obrata za bogatenje urana. Kot je pojasnil generalni sekretar IAEA Mohamed El Baradej, je Teheran agencijo o razkritju obvestil pisno. Ali Akbar Saleri, ki je na čelu iranske agencije za jedrsko enerijo, je dejal: "Iran ne skriva ničesar, saj smo o obstoju objekta obvestili IAEA". Ob tem je poudaril, da ima vsaka država 180 dni časa, da o namestitvi jedrskih komponent obvestiti IAEA, kar je "Iran tudi storil".

Iran je že pred časom priznal obstoj obrata za proizvodnjo obogatenega urana v jedrski elektrarni v Natancu, kakih 250 kilometrov južno od Teherana, vendar pa naj bi po grožnjah Varnostnega sveta Združenih narodov prenehal z bogatenjem.

 

Novica o iranskem pismu, ki naj bi ga El Baradej prejel v začetku tega tedna, je odjeknila le nekaj dni pred začetkom novih pogovorov o spornem jedrskem programu. Mednarodna agencija za jedrsko energijo novice ni ne potrdila ne zanikala, pojasnili so le, da informacije še preverjajo.

 

Kot poroča New York Times, ki se sklicuje na izjave uslužbencev ZN, naj skrivnostni obrat - zgrajen v goratem področju blizu mesta Qom - še ne bi bil povsem dokončan, vendar bi bil za uporabo lahko pripravljen že prihodnje leto. Po nekaterih podatkih naj bi v njem lahko delovalo kar 3000 centrifug, namenjenih bogatenju urana.

 

Če se trditve izkažejo za resnične, bi nove okoliščine lahko ponovno vzbudile strah, da ima Iran na voljo tudi druge zmogljivosti, s katerimi bi lahko izdelal jedrsko bombo. Čeprav Iran nenehno poudarja, da ima njihov jedrski program povsem miroljubne namene, Zahod in Združene narode skrbi, da Teheran načrtuje razvoj atomskega orožja.


Na novico se je že odzval tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je skupaj s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in britanskem premierom Gordonom Brownom, s katerima se je srečal na zasedanju vrha G20 v Pitttsburghu, obtožil Iran prekrivanja jedrske dejavnosti in zahteval dodatno preiskavo v zvezi z obrati za bogatenje urana.


Voditelji držav so ob tem zahtevali, da Iran nemudoma preneha z jedrsko dejavnostjo ali pa se bo moral soočiti z nestrpnostjo drugih narodov po svetu. Iranu so po razkritju obrata zagrozili tudi številnimi sankcijami. »Iran krši stroga pravila, ki se jih morajo držati vse države,« je v uvodnem govoru na zasedanju G20 dejal Obama. Sarkozy je ob tem dodal, da ima Iran čas do decembra, da uskladi zadeve, ali pa se bo soočal s sankcijami. »To je v dobro miru in stabilnosti po svetu,« je še dejal francoski predsednik, ki ga je podprl tudi Brown in Iran obtožil »serijske prevare«.

Nekoliko manj ostro sta se na novico odzvali Kitajska in Rusija, ki pa se načeloma strinjata, da bi Iran moral upoštevati napotke IAEA.