Iraška volilna komisija določila datum volitev

Iraška volilna komisija je potem, ko je parlament sprejel volilni zakon, 21. januar določila za dan, ko bodo v Iraku potekale druge volitve, odkar je bil leta 2003 z oblasti strmoglavljen Sadam Husein.

Objavljeno
09. november 2009 16.41
Ma. J.
Ma. J.
Bagdad - Iraška volilna komisija je potem, ko je parlament včeraj sprejel dolgo pričakovani volilni zakon, 21. januar določila za dan, ko bodo v Iraku potekale druge volitve, odkar je bil leta 2003 z oblasti strmoglavljen Sadam Husein.

»Predsedniški svet smo obvestili, da lahko izda predsedniški dekret o novem datumu,« je ob tem povedal vodja neodvisne volilne komisije Faraj al-Haidari. Komisija se je po njegovih besedah še odločila, da bo v novem parlamentu sedelo 323 poslancev, medtem ko jih je bilo do sedaj le 275. Razlog za povečanje števila sedežev je nov volilni zakon, ki predvideva enega predstavnika na 100.000 prebivalcev.

Parlamentarne volitve pomenijo velik preizkus stabilnosti za Irak, lahko pa bi tudi vplivale na umik ameriških sil iz države. Po načrtu ameriškega predsednika Baracka Obame bodo ameriške vojaške sile v Iraku ostale vse do volitev, ko bodo poskušale zagotoviti varnost volivcev, iz države pa se bodo umaknile do avgusta prihodnje leto. Preostalih 50.000 inštruktorjev in članov podpornega osebja bo državo zapustilo do konca leta 2011.