Iraški podpredsednik pripravljen na pogovore z uporniki

Iraški podpredsednik Tarek al Hašemi je izrazil pripravljenost za pogovore z iraškimi uporniki razen s pripadniki Al Kaide.

Objavljeno
21. marec 2007 13.46
London - Iraški podpredsednik Tarek al Hašemi je današnji pogovor za britansko mrežo BBC izkoristil za poziv k pogovorom z iraškimi uporniki, ki jih je označil kot del iraške skupnosti. "Prepričan sem, da je edini način za napredek Iraka pogovor z vsemi," razen s predstavniki mednarodne teroristične organizacije Al Kaida, ki "tako ali tako ni pripravljena na pogovore", je dejal v pogovoru.

Vse strani v Iraku bi morali "povabiti za mizo, kjer bi se pogovorili o njihovih strahovih, pomislekih," je menil al Hašemi. Obenem je izrazil tudi nejevoljo zaradi sektaštva, ki se v Iraku odraža tudi v sestavi vlade. Za razbitje te polarizacije bo potrebna reforma volilne zakonodaje in morda tudi predčasne volitve, je dejal.

Številne Iračane moti, da koalicijske sile v Iraku "škodijo dostojanstvu Iračanov", je poudaril iraški podpredsednik. Vendar pa je bil kljub temu mnenja, da bi morale tuje sile v državi do nadaljnjega še ostati. "Pričakujemo določitev časovnega okvira in pogojni umik," je povedal, meneč, da bi to koristilo tako interesom Iračanov kot Velike Britanije in ZDA.

Al Hašemi, sunit, ima sicer z nasiljem v Iraku tudi osebne izkušnje, saj so šiitske milice lani umorile njegovo sestro in dva brata.