Irska dokončala ratifikacijo, na vrsti še Češka

Irska predsednica Mary McAleese je sporočila, da je podpisala ratifikacijske listine pogodbe, potem ko so irski volivci na referendumu v začetku oktobra pogodbo potrdili.

Objavljeno
16. oktober 2009 10.19
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Dublin - Irska je v četrtek zaključila proces ratifikacije Lizbonske pogodbe. Irska predsednica Mary McAleese je sporočila, da je podpisala ratifikacijske listine pogodbe, potem ko so irski volivci na referendumu v začetku oktobra pogodbo potrdili. Zdaj jo mora za dokončno uveljavitev podpisati le še češki predsednik Vaclav Klaus.

McAleeseova je ratifikacijske listine Lizbonske pogodbe podpisala v četrtek. To so nato potrdili tudi v njenem uradu.

 

Irska je o Lizbonski pogodbi po propadlem referendumu junija lani ponovno glasovala 2. oktobra. Tokrat se je za ratifikacijo te reformne pogodbe EU izreklo 67 odstotkov volivcev, 33 odstotkov pa jih je bilo proti. Irska je bila sicer edina članica EU, ki je morala zaradi lastne pravne ureditve o Lizbonski pogodbi odločati na referendumu. Za spremembo mnenja irskega volilnega telesa pa naj bi bila odgovorna predvsem gospodarska kriza.

 

Zdaj je na poti do dokončne uveljavitve Lizbonske pogodbe v vseh 27 državah članicah EU le še češki predsednik Vaclav Klaus in češko ustavno sodišče, ki presoja ustavno pritožbo skupine senatorjev, češ da naj bi bila ta pogodba v nasprotju s češko ustavo. Da bi jim ustavno sodišče pritrdilo, je malo verjetno, saj je podobno zahtevo lani že zavrnilo, zato pa je večja pozornost usmerjena na Klausa, ki za svoj podpis kljub pritiskom iz ostale Evrope postavlja vedno nove pogoje.