Irska: tlakovanje poti opoziciji

Na Irskem so razpustili parlament. Premier Brian Cowen bo objavil datum predčasnih volitev, te bodo predvidoma 25. februarja. Tako bo v nekaj tednih tlakovana pot glavnima opozicijskima strankama za sestavo koalicijske vlade.

Objavljeno
01. februar 2011 19.54
Z. R., zunanja politika
Z. R., zunanja politika
Na zahtevo predsednika vlade je parlament formalno razpustila predsednica Mary McAleese. Premier Brian Cowen, ki je privolil v predčasne volitve in sklenitev mandata, ki bi se sicer iztekel leta 2012, je povedal, da se ne bo potegoval za vnovični mandat.

Brian Cowen je že pred dnevi odstopil s položaja predsednika stranke Fianna Fail, a je dejal, da bo še naprej vodil vlado. Minuli teden je bil za njegovega naslednika izvoljen nekdanji zunanji minister Michael Martin. Včeraj je Cowen pojasnil, da je sprva sicer napovedal, da bo razmislil o svojem položaju in o ponovnem mandatu, a se je naposled odločil, da ne bo kandidiral. Po njegovih besedah je stranka Fianna Fail pred novimi izzivi. »Z novim voditeljem in z novo ekipo.« Brian Cowen je bil v dail, irski parlament, prvikrat izvoljen leta 1984, ko je nasledil svojega očeta, današnji dan je bil njegov zadnji na položaju člana parlamenta.

Irski parlament je konec tedna dokončno potrdil finančni zakon za letošnje leto, ki je bil pogoj za dodelitev mednarodne finančne pomoči, za katero je Irska zaprosila konec lanskega leta. S sprejetjem finančnega zakona je bil izpolnjen pogoj, ki ga je Cowen postavil za razpustitev parlamenta in razpis predčasnih volitev. Doslej vladajoči stranki Fianna Fail, ki je v 166-članskem parlamentu imela 78 sedežev, napovedujejo na februarskih volitvah zgodovinski poraz.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da sta glavni favoritki laburistična stranka in stranka Fine Gael, ki naj bi zmagali na volitvah, medtem ko doslej vladajočo Fianno Fail podpira samo približno 16 odstotkov Ircev. Laburistična in desnosredinska stranka Fine Gael sta obe odločeni, da bosta s pogajanji dosegli nove pogoje finančne pomoči IMF in EU. »Prepričan sem, da je to mogoče doseči, in bo doseženo,« je v torek za eno od radijskih postaj izjavil Enda Kenny, voditelj desnosredinske stranke. Laburisti pa so v nedeljo pojasnili, da želijo, da Irska dobili daljši rok za odplačilo posojila od sedanjih sedmih let. Irci so poudarjeno kritični do Cowenove vlade, ker je državo pripeljala na rob bankrota in je bila prisiljena zaprositi za skoraj 70 milijard evrov pomoči Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada.