Isil še korak bliže Bagdadu

Izbruhnili so srditi spopadi za mesto Bakuba, ki je od Bagdada oddaljeno vsega 60 kilometrov.

Objavljeno
17. junij 2014 11.19
Posodobljeno
17. junij 2014 11.27
IRAQ-SECURITY/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Bagdad − Skrajna sunitska milica Islamska država Iraka in Levanta (Isil), ki je pred dobrim tednom dni sprožila bliskovito ofenzivo, med katero je zavzela že več strateško pomembnih iraških mest, nadaljuje ofenzivo. Danes so med njenimi pripadniki in iraškimi varnostnimi silami izbruhnili srditi spopadi za mesto Bakuba, prestolnico province Dijala, ki je od Bagdada oddaljena vsega 60 kilometrov.

Sunitski skrajneži so Bakubo napadli ponoči. Zavzeli so več mestnih četrti pa tudi glavno policijsko postajo, kjer je shranjenega veliko orožja. V napadu na policijsko postajo je bilo ubitih najmanj 44 zapornikov. Poročila glede odgovornosti za žrtve se razlikujejo − predstavnik premiera Nurija al Malikija trdi, da so jih med napadom ubili skrajneži, nekaj drugih predstavnikov oblasti pa, da so padli pod streli varnostnih sil, ko so poskušali pobegniti, piše STA.

Po poročanju britanske mreže BBC so deli mesta že pod nadzorom Isila, kljub temu pa Bakuba menda še ni padla povsem v njihove roke.

Napeto je tudi drugod po državi. Čeprav so pripadniki Isila v severni provinci Ninive prevzeli nadzor nad mestom Tal Afar v bližini Mosula, pri čemer je umrlo 50 civilistov ter več skrajnežev in pripadnikov vojske, upor iraških varnostnih sil menda še ni povsem strt. Na območje po poročanju BBC prihajajo okrepitve, iraška vojska pa izvaja tudi letalske napade. Poleg tega so v provinci Anbar zahodno od Bagdada sunitski skrajneži nedaleč od Faludže sestrelili vojaški helikopter in uničili več tankov; iz vojaškega oporišča pri Ramadiju pa so pregnali vojake.

ZDA na veleposlaništvo v Iraku pošiljajo marince

Zaradi zaostrovanja razmer v Iraku so Združene države Amerike sklenile, da bodo v Bagdad poslale do 275 pripadnikov vojske, ki bodo ščitili tamkajšnje ameriško veleposlaništvo in ameriške državljane. ZDA imajo v Iraku sicer že nameščenih 170 marincev, še sto pa jih je nameščenih v soseščini.

Kot je kongres obvestil ameriški predsednik Barack Obama, bodo marinci v Iraku ostali, vse dokler se varnostne razmere ne bodo izboljšale. Ameriški predsednik Obama je sicer že pred dnevi izključil možnost, da bi ZDA v Irak poslale vojake, ki bi se skupaj z iraškimi varnostnimi silami borili proti Isilu, ne zavračajo pa možnosti, da bi v državo poslali posebne enote, ki bi iraškim vladnim silam pomagale pri urjenju. Washington ne izključuje niti uporabe brezpilotnih letal.

ZDA so zavrnile tudi možnost vojaškega sodelovanja z Iranom, vendar je tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki sporočila, da so ZDA odprte za politične pogovore.