Iskanje pogrešanega letala se nadaljuje

Peti dan iskanja od ponedeljka pogrešanega indonezijskega letala poteka na območju južno od kraja Manado, kamor je letalo bilo namenjeno.

Objavljeno
05. januar 2007 15.39
V iskanju sodeluje več tisoč vojakov, helikopterji in ladje
Džakarta - Današnji peti dan neuspešnega iskanja potniškega letala, ki je s 102 človekoma na krovu v ponedeljek strmoglavilo na severu indonezijskega otoka Sulawesi, so se enote osredotočile na območje južno od kraja Manado, kamor je bilo letalo namenjeno. Iskanje so preusmerili, potem ko je letališče v Manadu v četrtek sporočilo, da je na dan nesreče s tega območja, kakih 110 kilometrov južno od Manada, prejelo signal letala.

Kot je povedal predstavnik letalskih oblasti, je letalska kontrola signal prejela v ponedeljek, potem ko je boeing indonezijske nizkocenovne zasebne letalske družbe Adam Air izginil z radarja. Šlo naj bi sicer za enega od šestih signalov, ki so ga prejeli. Stik z letalom so izgubili, ko je bil na pol poti med dvournim letom z otoka Java na Sulawesi, nad območjem pa je takrat vladalo slabo vreme z dežjem in vetrom. Na krovu je bilo 96 potnikov, med njimi trije Američani in enajst otrok, ter šest članov posadke.

Več tisoč vojakov, helikopterji in ladje so sicer na območju v velikosti Irske v minulih dneh v džungli in na morju iskali pogrešano letalo kakih 750 kilometrov severovzhodno od nove lokacije, kjer so danes začeli iskanje na podlagi novih podatkov. Zakaj jih letališče ni prej sporočilo, ni znano. V iskanje so oblasti vključile tudi šamane, vendar tudi njihova pomoč doslej ni obrodila sadov.

V torek so sicer oblasti že sporočile, da so v džungli našli razbitine letala, nato pa poročilo zanikale, potem ko reševalci na terenu najdbe niso potrdili. Iskanje še dodatno ovirata slabo vreme in težko prehoden teren. Pri iskanju pomagajo tudi Singapur in ZDA, prvi z letalom z visoko razvito tehnologijo za iskanje ter opremo. ZDA pa pomagajo s satelitskimi posnetki, poslale pa bodo tudi skupino letalskih strokovnjakov.