Iskanje pogrešanih po potresu na Novi Zelandiji uradno končano

Devet dni po silovitem potresu na Novi Zelandiji so oblasti prekinile iskanje pogrešanih. Reševalci so izpod ruševin doslej potegnili 161 trupel, vendar pa policija domneva, da bi lahko v potresu umrlo 240 ljudi, med njimi tudi do sto tujcev, je povedal novozelandski zunanji minister Murray McCully.

Objavljeno
03. marec 2011 10.27
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Wellington - »Na žalost je vedno točka, ko iskanje pogrešanih postane iskanje trupel. To točko smo dosegli,« je v Christchurchu danes dejal vodja civilne zaščite John Hamilton.

Nekaj ur po potresu z magnitudo 6,3, ki je 22. februarja prizadel drugo največje novozelandsko mesto Christchurch na Južnem otoku, so izpod ruševin potegnili 70 preživelih, zadnjega pa v sredo minuli teden, dobrih 24 ur po potresu, piše STA.

V potresu sta bili uničeni dve tretjini Christchurcha, ki ima okoli 400.000 prebivalcev. Oblasti so sporočile, da bodo morali porušiti številne stavbe, ki so preveč poškodovane, da bi jih obnovili.

Najhujši potres v novejši zgodovini Nove Zelandije je sicer leta 1931 prizadel Severni otok, v njem pa je umrlo 246 ljudi.