Islamizacija Čečenije: izzivalna oblačila v smeti

V Čečeniji, pretežno muslimanski ruski republiki na Severnem Kavkazu, kjer je Rusija s tamkajšnjimi separatisti v zadnjem desetletju bila kar dve krvavi vojni, doživljajo islamski preporod v pravem pomenu besede.

Objavljeno
28. februar 2011 12.35
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – V prestolnici Grozni, ki je med vojnama postala mesto ruševin, je poleg novih stanovanjskih naselij zrasla največja mošeja v Evropi, zdaj pa so tam za javne uslužbence sprejeli še muslimanski oblačilni kod. Borci za človekove pravice vztrajajo, da gre za kršenje ruske ustave, po kateri je Rusija sekularna država.

»Moškim, ki delajo v javnih službah, smo priporočili, naj na delo prihajajo v oblekah in kravatah, ženske pa v krilih pod kolenom in naglavno ruto,« je po petkovem zasedanju vlade sporočil namestnik čečenskega premiera Magomed Selimhanov. Med tradicionalnimi muslimanskimi petkovimi molitvami morajo javni uslužbenci »spoštovati tradicionalni muslimanski kod oblačenja, ki zapoveduje, da je treba pokriti noge in roke«. Sam vztraja, da gre le za priporočilo, tiskovna agencija Kavkaški vozel pa navaja, da je bil v zvezi s tem že sprejet poseben zakon.

Proruski čečenski predsednik Ramzan Kadirov je nošenje naglavnih rut zapovedal že pred štirimi leti, zadnje mesece pa iz Čečenije prihajajo številna poročila o šikaniranju in ugrabitvah žensk, ki niso spoštovale nasveta absolutnega čečenskega vladarja. Po poročanju borcev za človekove pravice je bilo najhuje med svetim mesecem ramadanom avgusta lani, ko je posebna verska policija delila letake s pravili oblačenja, na ženske streljala z barvnimi naboji in jih obkladala z žaljivimi izrazi. Kadirov ni ukrepal, je pa svoje stališče jasno izrazil med lanskim intervjujem z razvpito rusko televizijsko voditeljico Tino Kandelaki: »Zelo izzivalno ste oblečene, zato se trudim, da vas ne bi gledal. Sem musliman in pri sebi doma jaz diktiram pravila. Če bodo ženske v službo hodile napol gole, moški tam ne bodo mogli delati. Ženska mora na delovnem mestu nositi naglavno ruto in oblačila, ki ne razkrivajo vsega.«

Kritiki vztrajajo, da gre za kršenje temeljnih človekovih pravic. »Pri prisili o spoštovanju religioznih pravil v oblačenju gre za vmešavanje v zasebno življenje žensk in Kremelj bi temu moral narediti konec. Čečenske ženske bi morale biti skupaj z drugimi državljani Ruske federacije svobodne pri odločitvi o tem, kaj obleči,« se je odzvala Tatjana Lokšina iz moskovske pisarne Human Rights Watch. »Pravila oblačenja v Čečeniji že nekaj časa predstavljajo problem. Čečenske oblasti se vsako leto spomnijo nečesa novega. Kavkaška tradicija je, da je pred družino treba biti oblečen dostojno, ampak takih stvari se ne sme predpisovati z zakoni,« je bil kritičen tudi Ruslan Badalov, vodja Čečenskega komiteja za narodno odrešitev.

V Kremlju so zaskrbljeni zaradi islamske renesanse v Čečeniji in drugih ruskih republikah na Severnem Kavkazu, saj se bojijo, da gre za prvi korak k ponovnim poskusom osamosvojitve, vendar v tej smeri za zdaj niso storili še nič. Še več, vladajoča ruska stranka Enotna Rusija je na kongresu konec tedna Kadirova nominirala za še en štiriletni predsedniški mandat. »Dokler bo imel pod nadzorom vse oborožene sile v republiki, bo lahko ostal na oblasti,« je prepričan Aleksej Malašenko iz moskovskega centra Carnegie.

Med nominiranci sta še župan Groznega Muslim Kučijev in Šaid Žamaldajev, ki vodi regijo v okolici glavnega mesta, pri čemer gre po mnenju analitikov le za izpolnjevanje birokratskih pravil, ki zahtevajo nujnost treh kandidatov. Med njimi bo izbral ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki ima s Kadirovim precej hladnejše odnose, kot jih je ta imel z nekdanjim predsednikom in zdaj premierom Vladimirjem Putinom, po katerem je celo poimenoval osrednjo ulico v Groznem.