Islandska desnica razglasila zmago na volitvah

Stranki, ki sta prejeli največ glasov, hitrejše izboljšanje življenja za Islandce.

Objavljeno
28. april 2013 11.01
ICELAND-POLITICS-VOTE
J. S. S., Delo.si, STA
J. S. S., Delo.si, STA
Reykjavik - Islandska desnosredinska opozicija je danes razglasila zmago na včerajšnjih parlamentarnih volitvah v državi. V skladu z napovedmi sta največ glasov dobili Stranka neodvisnosti in Stranka napredka, vodja prve, Bjarni Benediktsson pa je že zahteval položaj premiera, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obe stranki – Stranka neodvisnosti je prejela 26,7 odstotka glasov, s čimer ji bo pripadlo 19 sedežev, Stranka napredka pa 24,4 odstotka glasov in prav tako 19 sedežev – napovedujeta sestavo vladne koalicije in hitrejše izboljšanje življenja za Islandce. Med drugim sta napovedovali, da bosta od bank zahtevali odpis določenega odstotka dolgov. »Hitro bomo spremenili Islandijo na bolje,« je prepričan 38-letni predsednik Stranke napredka Sigmundur David Gunnlaugsson.

Sedaj vladajoče socialdemokratsko Zavezništvo je utrpelo hud poraz, ki so ga že pred volitvami napovedovale tudi javnomnenjske raziskave.

Poraz vladajoče leve koalicije je bil sicer pričakovan zaradi vse večjega nezadovoljstva Islandcev nad vodenjem države in politiko nasploh. Veliko glasov na volitvah je bilo tako oddano predvsem kot glas proti sedanji politiki, ki jo je sicer levica prvič vodila povsem samostojno.

Stranka neodvisnosti pa po drugi strani že tradicionalno dominira v islandskem političnem življenju.

Obe stranki tudi že napovedujeta sestavo vladne koalicije in hitrejše izboljšanje življenja za Islandce. Med drugim sta napovedovali, da bosta od bank zahtevali odpis določenega odstotka dolgov. »Hitro bomo spremenili Islandijo na bolje,« je prepričan 38-letni predsednik Stranke napredka Sigmundur David Gunnlaugsson.

Islandija se je sicer leta 2008 zaradi propada treh bank znašla v hudi krizi in se je morala po pomoč v višini 1,6 milijarde evrov obrniti na Mednarodni denarni sklad.