Italijanski senat potrdil protikrizne ukrepe

Italijanski premier Silvio Berlusconi bo odstopil potem, ko jih potrdi še spodnji dom parlamenta.

Objavljeno
11. november 2011 09.30
Posodobljeno
11. november 2011 09.50
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Rim − Italijanski senat je s 156 glasovi za in 12 proti potrdil zakonu o varčevalnih ukrepih, potrebnih za rešitev tretjega največjega gospodarstva v evroobmočju. Zakon o stabilnosti, čigar sprejem zahteva Evropska unija, je sinoči že potrdil senatni odbor za proračun, spodnji dom italijanskega parlamenta pa bi lahko o njem glasoval že jutri.

Italijanski poslanci bodo s tem tlakovali pot za odstop premiera Silvia Berlusconija. Ta je namreč pred dnevi napovedal, da bo odstopil, a šele potem, ko bodo varčevalne ukrepe potrdili v obeh domovih parlamenta.

Če bo spodnji dom parlamenta zakon potrdil v soboto, bi lahko italijanski predsednik Giorgio Napolitano Berlusconijev odstop sprejel že v jutri zvečer, nato pa predlagal oblikovanje tehnične vlade. Napolitano je včeraj sicer nekdanjega evropskega komisarja Maria Montija imenoval za dosmrtnega senatorja, s čimer je Italijanom pokazal, koga ima v mislih za novega predsednika vlade.

Sveženj varčevalnih ukrepov, ki ga morajo potrditi poslanci, med drugim predvideva povečanje davka na dodano vrednost iz 20 na 21 odstotkov, zamrznitev vseh plač v javnem sektorju do leta 2014, postopen dvig upokojitvene starosti za ženske zaposlene v zasebne sektorju − iz 60 leta 2014 na 65 leta 2026 −, poseben davek na energetski sektor, ostrejše ukrepe za izogibanje davkom, privatizacijo lokalnih javnih služb, liberalizacijo nekaterih poklicev, spodbude delodajalcem za zaposlovanje mladih v prvih treh letih ... S temu ukrepi bi predvidoma privarčevali 59,8 milijard evrov.

Sicer pa je sprejem zakona o stabilnosti ključnega pomena za italijanski politični prehod, ni pa sam po sebi dovolj, da bi obrzdali velik javni dolg ali spodbudili gospodarsko rast. Evropska unija je tako že sporočila, da bo morala Italija sprejeti dodatne ukrepe, če bo hotela do leta 2013 uravnotežiti proračun, kot je obljubila.