Italija: federalizem pogorel, pa ne zares

Italijanski politiki se tako bojijo predčasnih volitev, da tudi današnji poraz vladajoče večine na glasovanju o federalni davčni ureditvi kar naenkrat ni bil več dovolj trden razlog za odhod Severne lige iz koalicije in za padec vlade.

Objavljeno
03. februar 2011 20.42
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Rim - Še nekaj minut pred glasovanjem v odločilni skupni komisiji obeh parlamentarnih zborov je Umberto Bossi grozil s padcem vlade in z volitvami. Po glasovanju se je potegnil nazaj in cinično komentiral, da se bo mogoče o volitvah pogovarjati, ko bo konec glasovanja o deklici Ruby.

Ker se je vsa Italija ukvarjala s premierovo prijateljico, maroško barsko plesalko Karimo, ki nosi »umetniško ime« Ruby, se v Rimu že cele tedne nihče ni ukvarjal z resnimi zadevami. Tudi s federalno ureditvijo ne, ki jo je Severna liga postavila za pogoj svojega obstanka v koaliciji. Ker brez Lige ni več vlade in tudi ne Silvia Berlusconija v palači Chigi, je lahko vsako drobno nezadovoljstvo Umberta Bossija dovolj za krizo. Danes popoldne se je zgodilo, da je bil izid glasovanja neodločen, petnajst glasov proti petnajstim, kar pomeni, da je bil predlog zavrnjen. Zakon o tem, da bodo (novi) davki pripadli občinam, je padel.

Spor o federalni ureditvi traja že poldrugo desetletje, bogati sever ga zahteva, da denar ne bi odtekal, kakor zdaj, na revni in zaostali jug. V osnutku zakona je občinam zapisana cela vrsta dajatev, ki gredo zdaj v rimsko blagajno, poleg tega tudi nekatere nove, ki bi lahko bistveno obogatile občinske blagajne. Med drugim turistična taksa, ki jo bodo zaračunavali vsakemu gostu in bo znašala pet evrov na noč. V turizmu sicer svarijo, da to pomeni odganjanje turistov, politiki, predlagatelji novega zakona, pa so prepričani, da je Italija dovolj privlačna, da bo privabila tujce tudi pri zvišanih cenah.

Glasovanje je za vlado propadlo, ker je na opozicijsko stran stopil še nekdanji Berlusconijev minister Mario Baldassarri, član Finijeve stranke Prihodnost in svoboda, ki je veljal za jeziček na tehtnici. Finijevi ljudje že več mesecev povzročajo največ vetra, na odločilnih glasovanjih pa se praviloma opredelijo za Berlusconija, ki je prav po njihovi zaslugi preživel vse zaupnice oziroma nezaupnice, v tem mandatu jih je bilo že več kot 30, in vsa odločilna glasovanja.

Politično ozračje se je po objavi izidov zatreslo samo za trenutek, potem je Berlusconi napovedal, da gredo naprej tudi s federalizmom, ne glede na poraz. Bomo pač še enkrat poskusili, tokrat v veliki dvorani, je rekel in se požvižgal na parlamentarno prakso, da v skupni komisiji poslanske zbornice in senata zavrnjeni predlog pač ne more na plenarno zasedanje. Kmalu potem je tudi Umberto Bossi pojedel besedo in zamomljal, da ne bo vrgel vlade in da ne misli na volitve.

Analitiki pa menijo, da prav na glasovanju o federalni ureditvi združena levo-desno-sredinska opozicija lahko zbere dovolj poguma in volje in kljub svoji raznorodnosti in celo nasprotovanju v interesih zmaga in udari po vladi. A tudi te analize niso enotne. Morda si pa Berlusconi želi prav to, padec federalizma, menijo nekateri. To bi bil pred Bossijem in Severno ligo izgovor, da je storil vse, pa so mu nasprotniki vse dobre namene onemogočili, kakor že tolikokrat doslej, ko je obljubljal federalizem.

Bossijeva izjava o Ruby, od katere naj bi bilo odvisno, ali bo vlada res padla in bodo predčasne volitve, je bila navezana na drugo glasovanje, tisto o dovoljenju za proceduro, ki naj pripelje do sojenja predsedniku vlade v primeru, ki ga bremeni zlorabe uradnega položaja in spodbujanja mladoletniške prostitucije.

Parlament se odloča, ali bo dovolila tožilstvu v Milanu, ki preiskuje primer deklice Ruby, da bi izvedlo preiskavo pri Berlusconijevem zasebnem računovodji Giuseppeju Spinelliju. Računovodja je bil po trditvah preiskovalcev tisti, ki je dekletom v gotovini, s čeki ali pa z dragimi darili plačeval za usluge na veselicah v Vitezovih dvorih. Poslanska zbornica je zavrnila zahtevo milanskega sodišča, kar pomeni, da preiskav pri Berlusconiju za zdaj ne bo.