Italija na poplavljenih območjih razglasila izredne razmere

Poplave in plazovi, ki so jih povzročila neurja, so zahtevali sedem smrtnih žrtev, sedem ljudi pogrešajo.

Objavljeno
28. oktober 2011 14.04
Posodobljeno
28. oktober 2011 14.10
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Rim - Italijanska vlada je danes razglasila izredne razmere za območja v Liguriji in Toskani, ki so jih v noči s torka na sredo prizadeli hudi nalivi. Poplave in plazovi, ki so jih povzročila neurja, so medtem po najnovejših podatkih italijanskih oblasti zahtevali sedem smrtnih žrtev, prav tako sedem oseb pa še pogrešajo, piše Slovenska tiskovna agencija.

Med smrtnimi žrtvami je tudi romunski državljan, ki je bil med poplavami na obisku pri prijatelju v kraju Borgetto Vara.

Italijanski minister Altero Matteoli za infrastrukturo je medtem dejal, da bo vlada takoj sprostila 65 milijonov evrov za pomoč pri odstranjevanju posledic na območjih, ki so jih poplave najhuje prizadele. Ponekod so prebivalci namreč še vedno brez elektrike, vode, gretja in komunikacijskih sredstev.

Prebivalci prizadetih območij so po poročilih lokalnih medijev primorani spati bodisi v hišah brez ogrevanja bodisi v hotelih, hostlih ali verskih centrih, nekateri pa se ponoči zatečejo kar v avtomobile.

Od preostalega sveta sta še vedno odrezani slikoviti turistični vasi Monterosso in Varenazza, njuni prebivalci pa trpijo zaradi pomanjkanja hrane in vode.

Poleg tega so oblasti v Mulazzu na severu Toskane v strahu pred novim zemeljskim plazom iz zgodovinskega središča mesta preventivno evakuirale 250 oseb.

Po drugi strani so danes ponovno odprli cesto med Genovo in Livornom, ki so jo morali začasno zapreti, potem ko je plaz zaprl enega od predorov, še piše STA.