Italija proti prepovedi križev v učilnicah

Italijanska vlada se je odločila, da se bo pritožila na razsodbo Evropskega sodišča, o prepovedi križev v učilnicah. To je lansko leto namreč razsodilo, da imajo italijanski otroci pravico do sekularne izobrazbe.

Objavljeno
30. junij 2010 19.03
Mo. B.
Mo. B.
Rim - Evropsko sodišče je lansko leto razsodilo, da imajo italijanski starši pravico vzgajati otroke v skladu s svojimi prepričanji. Razsodba sodišča pa je v Italiji, kjer se 90 odstotkov prebivalcev izreka za pripadnike rimskokatoliške cerkve, dvignila veliko prahu. Italijanska vlada se je tako odločila, da se pritoži nad razsodbo, ki jo mnogi vidijo kot vmešavanje Evropske unije v kulturo, zgodovino in religijo države, piše spletni portal BBC.

Če italijanska vlada na sodišču izgubi, bi lahko razsodbi sledila pravna prepoved verskih simbolov v šolah vseh članic EU. Na razsodbo Evropskega sodišča se je odzval tudi Vatikan, ki meni, da se sodišče ne sme vmešavati v notranje zadeve Italije. Sodišče so obsodili ignorance do vloge krščanstva pri oblikovanju evropske identitete. Italijanska ministrica za šolstvo Mariastella Gelmini pa je povedala, da je križ "simbol naše tradicije" in ne simbol krščanstva.

Zakon, ki določa, da mora v vsaki učilnici viseti križ izhaja iz leta 1920, nihče pa ga do sedaj ni poskušal spremeniti, kljub temu, da italijanska ustava iz leta 1984 določa ločitev Cerkve od države.